Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ziemeļkipra

Starptautiski neatzīta turku valsts Kipras salas ziemeļu daļā.

Ceļotājam! Ziemeļkiprai, kā starptautiski neatzītai valstij nav sava tīmekļa domēna, tālsarunu koda, pasta sūtījumi uz turieni tiek nogādāti caur Turciju. 
Tiem ārvalstniekiem, kuru pasē ir atzīme par Ziemeļkipras apmeklēšanu, var tiek liegta ieceļošana Grieķijā un grieķu Kiprā.
Valsts ostas un lidostas neapmeklē ārvalstu kuģi un lidmašīnas - izņemot, protams, Turcijas.
Pēdējā laikā ieceļošanas režīms tomēr visai atvieglots.

Vēsture. Tā paša gada 15.jūlijā Kiprā grieķu nacionālisti ar Grieķijas militārās huntas atbalstu gāza prezidenta amatu ieņemošo arhibīskapu Makariju III (ieņēma prezidenta amatu kopš valsts dibināšanas 1960.gadā). Tas bija jādara, jo, lai kļūtu par prezidentu, Makarijs III bija devis svinīgu solījumu nekad netiekties pēc kopējas valsts ar Grieķiju.
Atbildot uz to, Turcijas armija paziņoja par karadarbības sākšanu. 20.jūlijā salā iebruka Turcijas armija, to pamatojot ar nepieciešamību aizstāvēt Kipras turkus. Drīz pēc tam tika gāzta jaunizveidotā nacionālistu valdība un Makarijs III atjaunots amatā.
Turcijas karaspēks okupēja Kipras ziemeļdaļu - parasti min 1/3 salas teritorijas, bet precīzāk - 37%. Notika kārtējā "apmaiņa ar iedzīvotājiem" - 50 000 turki pārvietojās uz salas ziemeļdaļu, bet 160 000 grieķi – uz dienviddaļu. Vēl ap 2000 cilvēku, galvenokārt grieķi, līdz pat mūsdienām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem. Šādu slas teritoriālo sadalījumu Turcija pamatoja ar to, ka it kā 35% salas iedzīvotāju esot turki, taču 1960.gada tautas skaitīšana bija uzrādījusi šādus rezultātus: 102 000 turku un 450 000 grieķu.
Nedaudz vēlāk Turcijas armijas kontrolētajā teritorijā nodibināja Kipras Turku federāciju, ko atzina tikai pati Turcija. 8 gadus turki mēģināja pārliecināt Kipras grieķisko daļu atzīt turku valstisko veidojumu, tomēr kļuva skaidrs, ka tas neizdosies.
Ziemeļkipras Turku republikas proklomēšana (1983.g.). Tāpēc 1983.gada15.novembrī tika proklomēta Ziemeļkipras Turku republika, kuru gan arī līdz šim ir atzinusi tikai Turcija. Ziemeļkipra ir demokrātiski prezidentāla parlamentāra republika ar savu daudzpartiju sistēmu. Valsts ekonomika pilnībā atkarīga no Turcijas. Ziemeļkipra ir demokrātiska prezidentāli parlamentāra republika ar daudzpartiju sistēmu. Tajā mīt ap 300 000 iedzīvotāju. Iespējams, ka puse no iedzīvotājiem ir vai nu ieceļotāji no Turcijas, vai arī to tiešie pēcteči. Savā republikā turki īseno liberālu ekonomisku politiku, tādēļ tur dzīvo daudzi bijušās PSRS valstu un Izraēlas pilsoņi - ir lēti nekustamie īpašumi. Atcerieties, te slēpās arī Latvijā Jūrmalgeitas lietā apsūdzētais un aizmuguriski notiesātais Germans Milušs.
Apvienošanas centieni. Sarunas risinās negribīgi. referendumā par abu salas daļu apvienošanu turki nobalsoja par, bet grieķi - pret.
Nesen Vidusjūrā atrastas ievērojamas gāzes atradnes, kas izmantojamas tikai abām salas daļām kopus.

Aplūkojamie objekti.
Nikosija.
Ziemeļkipras administratīvais centrs.
Kirēnija. Kalnu ieskauta pilsētiņa ar seniem namiem,masīvu cietoksni un gleznainu ostu ar jahtām, zvejnieku laivām un buriniekiem. Pilsētiņa tiek uzskatīta par simpātiskāko piekrastes pilsētiņu Vidusjūras austreņu daļā.
      Vecais cietoksnis. Te izstādīts pasaulē otrais vecākais kuģis – 23 gadsimtus vecs.
      Bellapaisa. Romantiska kalnu pilsētiņa Kirēnijas tuvumā. Te atrodas salas lepnākās villas, dārgākie zemes īpašumi. Bellapaisas Miera abatija - augustīniešu klosteris, kas. celts XIV gs.
     Sv.Ilariona cietoksnis. Augstu virs Kirēnijas, elpu aizraujošās klintīs. Volts Disnejs šo skaisto pili izmantoja kā modeli multfilmā "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši."
     Barnabas klosteris. Sv.Barnabas kaps. Viņš kopā ar Pāvilu pirmie sāka sludināt kristietību Kiprā. Ikonu kolekcija.

Bufaventa. Viena no trim Ziemeļkipras cietokšņpilīm, kas agrāk pildīja aizsardzības funkcjas, brīdinot iedzīvotājus par uzbrukumu no jūras.

Skaistā zeme. Guzelyurt. Viena no kulturāli bagatākajām Ziemeļkipras vietām, kas dāsna ar citrusaugiem, zemeņu laukiem, skaistiem skatiem.

Sv.Mamas baznīca. Grieķu ortodoksāļu, pārveidota par svētbilžu muzeju.
Soli. Sena galvaspilsēta.
Karpazas pussala.

Saites.
Kipra.
Turki.