Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ženēva

Pilsēta Šveicē, pasaules diplomātijas centrs.

Vēsture. 
Kalvina reformācija Ženēvā. 1536.gadā Ženēvā no Bāzeles ieradās Ž.Kalvins. Te, saskaņā ar Cvinglija reformu, viņš tika ievēlēts par mācītāju, bet viņa mēģinājumiem ieviest savu sistēmu sākumā nebija panākumu, viņu pat padzina no pilsētas. Tas bija saistīts ar konservatīvās birģeru partijas uzvaru vēlēšanās. Tomēr, kad atkal 1541.gadā atkal uzvarēja radikālā birģeru partija, kas Ženēvā jau bija ieviesusi cvingliānismu, Ž.Kalvinu no jauna aicināja uz turieni reformācijas tālākai izplatīšanai.
Kalvins ieviesa Ženēvā ārkārtīgi bargu režīmu - "laicīgo askētismu." Mācītāji apstaigāja pilsoņu namus, kontrolēja privāto dzīvi, uzmanīja, lai pilsoņi kārtīgi dzīvotu, būtu centīgi savā darbā un reliģijā. par baznīcas neapmeklēšanu sodīja ļoti bargi, par Dieva zaimošanu sodīja pat ar nāvi. Atcēla daudzās katoļu svināmās dienas, lai palielinātu darba dienu skaitu. Vajāja dažādas dzīves prieka izpausmes - dejas, rotaļas, aizliedza valkāt gaišas drēbes. Kalvins sadedzināja uz lēnas uguns spāņu zinātnieku Servetu, kas bija pieslējies anabaptistiem un racionālistiskajai protestantu mācībai, kas pazīstama ar nosaukumu unitārisms jeb sociānisms. Vēl sadedzināja Žanu Griē, Raulu Monī u.c. Simtiem sieviešu tika sodītas ar nāvi kā "raganas."
Ženēvā tikās D.Eizenhauers ar Ņ.Hruščovu.
1985.gada 19. un 20.novembrī Ženēvā Gorbačovs pirmo reizi tikās ar ASV prezidentu Ronaldu Reiganu.
2021.gadā Ženēvā tikās Dž.Baidens ar V.Putinu.

Aplūkojamie objekti.
Ženēvas katedrāle. Gallu apbedījums uziets zem Ženēvas katedrāles 10 m dziļumā. Ap 120.g.pmē. apbedīts 45 gadus vecs vīrietis, domājams, cilts militārais vai garīgais līderis. Zem galvas bijis dīvains izrakums, tajā salikti sadeguši zari, varbūtējs atvadu rituāls. Šai teritorijā dzīvojusī gallu cilts tikusi sakauta, kad romieši iekaroja Ronas ieleju. 

Nāciju pils. Tā ir 1938.gadā uzceltā Tautu savienības galvenā mītne.
Dabas vēstures muzejs.
Sarkanā Krusta muzejs. Redcrossmuseum.ch/en

geneve.com

Saites.
Šveice.
Galli.