Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Atvērto debesu līgums

Atbruņojuma kontroles līgums, ko ASV un Krievija noslēdza 1992.gada 24.martā Helsinkos, īsi pēc Aukstā kara beigām. 2001.gada 26.maijā to ratificēja Krievija un tas stājās spēkā 2002.gadā.

Vēlāk līgumam pievienojās arī virkne Eiropas valstu un tā dalībvalstu skaits palielinājās līdz 34. Līgums kalpo kā viens no bruņojuma kontroles elementiem - tā ietvaros dalībvalstis veic lidojumus ar īpaši aprīkotām lidmašīnām, pārliecinoties, vai pretējā puse negatavojas karadarbībai.

2020.gadā šo vienošanos pameta ASV, apsūdzot Krieviju līguma pārkāpumos. Maskava tikmēr paziņoja, ka dalību līgumā saglabās, tomēr tikai tai gadījumā, ja viņai tiks sniegtas garantijas, ka lidojumu laikā iegūtie dati netiks nodoti trešajām valstīm - šai gadījumā ASV. 2021.gada 15.janvārī arī Krievija paziņoja par izstāšanos no līguma.

Līgumam vienmēr bijusi tikai simboliska, nevis praktiska nozīme, jo visu tādu informāciju mūsu laikos var iegūt ar pavadoņu novērošanu. Iespējams, ASV dalība līgumā tiks atjaunota līdz ar Baidena stāšanos amatā.

Krievijas Dome vienbalsīgi nobalsoja par izstāšanos no līguma 2021.gada 19.maijā un 2.jūnijā to atbalstīja Federācijas padome. 7.jūlijā to parakstīja Putins.