Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Artemīsija (V gs.pmē.)

Halikarnāsas valdniece, kas pēc lauleņa nāves sāka valdīt Karijā (Mazāzija).

Dzīvesgājums. Hērodots vēsta: "Visi vienprātīgi izteicās par cīnīšanos, un tikai Artemīsija teica lūk ko: " Valdniek! Sargi savus kuģus un nedodies cīņā. Šie ļaudis ir tik pārāki jūra pār taviem ļaudīm, cik vīrietis pār sievieti. Kamdēļ gan tev vispār sākt bīstamo kauju? Vai tad Atenas, kuru dēļ sāki karagājienu, nav tavā varā? Vai tad tu neesi atlikušās Hellādas valdnieks? Neviens nestāv tavā ceļā. Es gribu tev pavēstīt kā, pēc manām domām, beigsies lieta ar mūsu ienaidniekiem. Ja tu pārsteidzīgi nesāksi jūras kauju, bet gan stāvēsi šeit ar kuģiem uz enkura, paliekot Atikā, vai pat virzīsies uz Peloponēsu, tad tavi nodomi, valdniek, kuru dēļ tu ieradies Hellādā, veiksies bez grūtībām. Turpretī, ja tu tagad steigsies ar kauju, tas es bīstos, ka tavas flotes sakāve vedīs aiz sevis arī sauszemes karaspēka bojāeju." 
Lai gan Kserkss augstu vērtējis Artemīsijas talantus, viņš piekrita karavadoņu vairakuma viedoklim un Artemīsija piedalījās Salamīnas kaujā. Viņas nelielā flote bija labākā Persiesu armādā. Hērodots apgalvo, ka kaujas laikā, redzot, cik prasmīgi cīnās Artemīsija, ķēniņš Kserkss iesaucies: "Mani vīri pārvērtušies par sievām, bet sievas - par vīriem!" 
Hērodots: "Atēniešu kuģu vadoņi saņēma pavēli sagūstīt Artemīsiju, bez tam par viņas notveršanu dzīvu vēl tika apsolīta 1000 drahmu balva. Jo atēnieši bija briesmīgi saniknoti par to, ka pret viņiem karo sieviete. Bet tai, kā jau es izstāstīju, izdevās bēgt, kā arī atlikušajiem barbariem uz Falēru."
Aizbēgt no vajātajiem Artemīsijai izdevās ar kara viltības palīdzību. Atrodoties slazdā starp viņu vajājošiem kuģiem un sabiedroto kuģiem, Hērodota vārdiem: "viņa aktīvi metās uzbrukumā sabiedroto kalindāņu kuģim un nogremdēja to, un šis laimīgais gadījums tai nesa divkāršu labumu. Tā, atēniešu kuģa priekšnieks, ieraudzījis, ka viņa uzbrukusi barbaru kuģim, vai nu notureja Artemīsijas kuģi par helēņu, vai arī nolēma, ka viņas kuģis atteicies no barbariem un pārgājis helēņu pusē. Tādēļ viņš novērsās no Artemīsijas kuģa un pavērsās pret diviem citiem kuģiem."