Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Absints

Īpaši rūgts un ap 70% stiprs alkoholisks dzēriens, kas veidots uz vērmeļu ekstrakta bāzes.

Tā nosaukums, burtiski tulkojot no grieķu valodas, ir - "neizdzeramais." Alkohola saturs - parasti ap 70%.

Vēsture. Radies Šveicē, Valdetravērā, kā dziedniecisks līdzeklis.
Vēsturnieki uzskata, ka šā dzēriena recepte radīta 1792.gadā Šveices pilsētā Kuvē, un tās autores ir māsas Enrio, kas nodarbojās ar ārstniecisko uzlējumu gatavošanu. Pateicoties tā smaragdzaļajai krāsai, dzērienu mēdz dēvēt par "zaļo feju" vai "zaļo raganu." Pats absints gan ir caurspīdīgs un zaļo krāsu tam piešķir pievienotie hlorofilu saturošie augi.
Vēlāk tas kļuva par neveselīgu ieradumu un vienlaikus modes dzērienu. Sākumā to saviem pacientiem parakstīja franču ārsts Pjērs Ordinērs, vēlāk mazā miestiņā Kuvē to ar pieticīgiem panākumiem tirgoja divas neprecētas māsas Enrio. Juras kantona iemītniekiem iepatikās šis dzēriens.
XVIII un XIX gadsimtu mijā Anrī Luijs Perno, kura īpašumā bija nonākusi liquer d'absinte recepte, dzērienu tirgoja tik veiksmīgi, ka vairs nepietika ar vienu mazu destilētavu Kuvē ciemā. Otru viņš atvēra  otrpus robežai Pontarljē Francijā. Tolaik fabrika saražoja 16 litru absinta dienā, bet 100 gadu vēlāk ražošanas apjomi pieauga līdz 20 000 litru dienā.
Absinta patēriņu veicināja Alžīrijas  krīze 1830.gadā, jo tur dislocēto franču karavīru emocionālajai veselībai  un zarnu mikroflorai absints ļoti noderēja. Kad 30 gadu vēlāk franču virsnieki atgriezās dzimtenē, pieauga pieprasījums pēc absinta.
Vispirms tas notika sabiedrības augstākajā slānī. Francijā dekadences laikmetā absintu, bojājot veselību, dzēra pārtikusī vidusšķira - franču buržuāzija, pie tam abi dzimumi. Pēcpusdienās pirms gaidāmajām vakariņām ļaudis pulcējās bulvāru kafejnīcās uz " zaļajām stundām,"  lai aperitīvā iedzertu glāzi absinta. Viņu vidū bija dzejnieks Bolērs, Pols Verlēns, Arturs Rembo, rakstnieks Ernests Hemingvejs un gleznotājs Vinsents van Gogs. Tā skaitījās dārga un eleganta izklaide. Absintu dzēra, atšķaidot ar ūdeni un tad tas iekrāsojās pienains.
XIX gs. beigās jau visur valdīja brīvība, brālība un absinta reibums. "Pernod" uzņēmums plauka, un arī Francijas valdībai tas bija izdevīgi - absints bija aplikts ar augstiem nodokļiem.
Tā ražošanu XX gs. sākumā aizliedza daudzās valstīs - Šveicē, Francijā, Beļģijā, ASV. Tas tāpēc, ka notika aktīva pretabsinta kampaņa, kurā uz vienu roku darbojās kristieši un vīndari. Absinta dzimtenē Valdetrevērā to ražoja pagrīdē mazos daudzumos tikai izredzētajiem. Daļa absinta ražotāju bankrotēja, apņēmīgākie to ražoja un tirgoja Spānijā, Portugālē, kur absints netika aizliegts.
Jauns posms absinta ražošanā pavērās 1998.gadā, tomēr jau iepriekš ES likumdošana bija noteikusi tujona daudzuma ierobežošanu rūgtajos alkoholiskajos dzērienos.

Absinta iedarbība. Pārmērīga un hroniska absinta lietošana radīja halucinācijas un noveda pie fiziska un garīga sabrukuma. Par iemeslu tam uzskatīja vērmelēs esošo neirotoksīnu - ēterisko eļļu tujonu. Tomēr daudzi simptomi bija saistīti ar alkohola zemo kvalitāti. Turklāt pārmērīga alkohola lietošana kavē tujona uzsūkšanos asinīs, savukārt nikotīns (toreiz smēķēja daudz) tujona iedarbību pastiprināja.

Absinta lietošana. Dzēriens ir tik rūgts un tik spēcīgs, ka tīrā veidā to nemaz nelieto. To šķaida ar ūdeni un saldina ar cukuru. Šim nolūkam kafejnīcās uz galdiņiem bija nolikti ūdens trauki ar krāniem. virs glāzēm tika uzliktas plakanas karotes, kurās bija cukura graudi. Absintu šķaidīja, pilinot cukuram virsū ūdeni, kas padarīja dzērienu pienainu, jo tā sastāvā esošā ēteriskā eļļa anetols šķīst spirtā, bet tikpat kā nemaz nešķīst ūdenī. Tāpēc dzidrais dzēriens kļuva necaurspīdīgs.
Absinta īpašie panākumi saistīti ne tikai ar vērmeles, bet arī ar anīsa garšu. To nedzēra vienatnē, bet gan draugu lokā.