Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Abesīnija

Līdz XX gs. 1.pusei valsti neoficiāli sauca par Abesīniju.

Etiopijas agrāk lietotais nosaukums, reizumis vēl sastopams arī mūsdienu literatūrā.

Pirmās ziņas. Etiopija rakstos pirmo reizi minēta 5000 gadu atpakaļ. Mīti vēstot, ka Etiopiju radījis Noāsa mazmazdēls Etiopiks. No viņa cēluses senā etiopu ķēniņu dinastija ar Sābas ķēniņieni arīdzan.

Civilizācijas pirmsākumi. Zinātnieki atzīmē, ka pirmā civilizācija ienākusi Etiopijas kalnienē ne agrāk par IV gs.pmē. un sasniedza zināmu augstu attīstības pakāpi vēl pēc 400 gadiem. Par civilizācijas katalizatoru kļuva no DR Arābijas ieceļojošās semītu ciltis. Tās nostiprinājās valsts ziemeļos, vietējo iedzīvotāju asimilācijas procesā tika stimulēta vietējā kultūra. Arābu semītu ciltis atnesa mākslu, arhitektūru, augstāku sociālo organizāciju un rakstību. Tādējādi etiopu civilizācija ir visai jauna un atvasināta no Dienvidarābijas kultūras.

Jūdu laikmets. Senie Etiopijas iedzīvotāji bija žīdi un tajā valdīja Sābas ķēniņiene. Tās dēls Meneliks I no Zālamana lika pamatu Etiopijas ķēniņu dinastijai, kuras 225 paaudzes pārtrūka tikai 1974.gadā. Kopumā etiopiem ir vēstures pieraksti par 5000 gadiem. Judaisms ienācis zemē ap 950.gadu pmē. pēc Kebra Negast. Zinātnieki tam nepiekrīt, jo uzskata, ka judaisms ienācis II gs. pāri Sarkanajai jūrai, kur pēc 70.gada romiešu represijām dzīvojuši daudz žīdu.

Ēģiptiešu pārbēdzēji V gs.pmē. Hērodots raksta, ka faraona Psammetiha valdīšanas laikā no 595.–589.g.pmē. 240 000 ēģiptiešu devušies karot uz zemi 56 dienu ceļojumā uz dienvidiem no Meroes. Tā visdrīzāk ir Etiopija. Pārceļotāju sastāvā bijuši arī žīdu algotņi, tie vēlāk apmetušies uz dzīvi Etiopijā vietējo vidū, un etiopi kļuvuši civilizētāki.

Aksūmas valsts. Tā ar centru Aksūmā radās un strauji attīstījās mūsu ēras pirmajos gadsimtos. Rietumos aksumīti pakļāva Meroes valsti Sudānā, austrumos pārcēlās pāri Sarkanai jūrai un pakļāva Himjaras valsti, kura jau robežojās ar Sābas valsti. Ķēniņš Kalebs organizēja militāru ekspedīciju uz Dienvidarābiju, lai aizstāvētu turienes kristiešus pret vietējo pagānu valstiņu vadītājiem. Galvenā aksumītu osta – Adulisa atrodas Eritrejā.

Saites.
Etiopija.