Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Acteku rakstu avoti

Tie ir acteku kodeksi.

Izmantotā rakstība. Rakstu pieminekļos izmantota nauatlu (acteku) rakstība, kas ir sena piktogrāfiska rakstība - tajā ir zīmes arī fonētiskai vārdu vai zilbju apzīmēšanai.

Kodeksi. Rakstīts tika līmeniski no kreisās puses uz labo uz agaves auduma vai papīra lapām, kas noklātas ar baltu laku un salocītas plēšveidīgi. Dažādai rakstu zīmju krāsai bija simboliska nozīme.
Senākie rakstu pieminekļi no II g.tk.sākuma. Tajā, piemēram, sarakstīts Burboņu kodekss. Pēdējie rakstu pieminekļi no XVII gs.
XVI-XVIII gs. radās literatūra latīņu rakstībā.

Kad 1519.gada 8.novembrī Ernando Kortesa karaspēks, valdnieka Montesumas II ielaists, iesoļoja acteku impērijas galvaspilsētā Tenočtitlanā, spāņi atrada bibliotēkas, kurās glabājās tūkstošiem darbu par dažādām tēmām, tostarp botāniku, zooloģiju, cilvēka anatomiju.
1519.gada 9.decembrī Seviļā ieradās pirmais kuģis ar acteku dārgumiem, ko Kortess sūtīja karalim Kārlim V no Amerikas. Ar to ieradās arī 4 neparasti saģērbti totonaki, acteku kalendāra zelta plātne, acteku grāmatas (kodeksi) u.d.c.

Kodeksi šodien. Tagad no pirmskoloniālajā periodā radītajiem acteku manuskriptiem vairs nav palicis neviens pats eksemplārs.

Acteku kodeksu saraksts:
      Boturīni kodekss.
      Burboņu kodekss. Francijā.
      Čimalpopoka kodekss.
      Magliabečiāna kodekss.
      Rio kodekss (XVI gs.).
      Vatikāna kodekss.

Saites.
Acteki.