Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Akmens torņi, Lieldienu sala

Pipi hereko.
Nezināmas funkcijas akmens torņi Lieldienu salā.

Tie esot bijuši 20 pēdu augstumā, starp ciklopiskām sienām, kuru akmens bloki bija saslīpēti tik precīzi, ka starp tiem nevarēja iebāzt naža asmeni.

Torņu funkcija ir pavisam savāda. Aiz to sienām tikusi glabāta katra jaundzimušā nabassaite. Uzreiz pēc dzimšanas zīdaiņa nabassaite īsa rituāla laikā tika nogriezta. Tēvs paņēma nabassaiti un devās uz tuvāko torni, kurā glabātājs to ievietoja pudeļķirbī un aizzīmogoja. Uz tā uzrakstīja ģimenes vārdu un nolika glabāšanā, ja tāda vajadzība būtu nākotnē.
Šo tradīciju bija dibinājuši 6 jūrasbraucēji no Mara Renga vēl pirms pirmā salas ķēniņa Hotu Matua ierašanās, kas uzbūvēja pirmo torni Anakenas līcī. Šī vieta tika uzskatīta par izdziedināšanas centru. Dziedināšanas principu pārzinātāji bija Garauši, kurus iznīcināja Īsauši. XIX gs. sākumā vergu tirgoņi galīgi piebeidza Rapanujas civilizāciju un zuda arī šo zināšanu atliekas.

Iespējams, ka šīm nabassaitēm arī ir kāda nozīme salas nosaukuma izcelsmē. Zināma nabassaišu tradīciju līdzība vērojama ar Havaju salām un dažiem Japānas lauku rajoniem. Interesanti, ka līdzīgus 2 torņus Japānas Hošigaijo kalnā Šododzimas salā uzgāja Hiroaki Hajaši 1999.gada decembrī. 

Saites.
Lieldienu salas kultūra.