Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Apvienotie Arābu emirāti

Valsts Arābijas pussalas austrumos pie Persijas līča.

Galvaspilsēta - Dubaja.
Iedzīvotāju skaits - 8,3 miljoni. Dubajas emirātā ~ 2 miljoni.

Emirāti - Dubajas, Abudabas, Rāselhaimas, Šardžas un laikam vēl 3 citi.
Emirātu premjerministrs 2012.g. - Muhameds bin Rašīds al Maktūms, Dubajas emīrs. Viņam pieder lielākā zirgaudzētava pasaulē. 

Tūristam. Ierodoties valstī tiek skenēta acs tīklene, lai noskaidrotu vai neesat persona, kas jau reiz izraidīta no valsts.
Aizliegts ievest tramadolu, par to var dabūt cietumsodu!
Pastāv zināmi uzvedība ierobežojumi - alkohola lietošana, sieviešu fotografēšana, aizliegums iet mošejās (vienīgā atvērtā tūristiem - Abudabas Baltā mošeja).
Alkoholu var pirkt tikai tad, ja ir īpaša atļauja, kuru parakstījis tavs priekšnieks. Bet Rāselhaimas emirātā alkohols ir atļauts un vietējie brauc to pirkt uz turieni.
Iepirkšanās. Decembrī atlaides 50 – 80 %. No janvāra 2.datuma – 90 % !!! Izvest var 20 kg bagāžas un 5 kg rokas bagāžas.

Vēsture. Senākās uzietās celtnes atliekas ir 8,5 tūkstošus gadu senas, tās uzietas uz vienas no saliņām pie Abudabas.
Valsts pamatiedzīvotāju septiņu beduīnu cilšu pārstāvji 98% bija lasītnepratēji, turīgi bija tikai pērļu uzpircēji un kontrabandisti.
Pirms naftas atklāšanas ienesīgākais rūpals bija pērļu zveja. Tolaik pēc pērlēm nira bez speciāla aprīkojuma. Pērļu nirēji strādāja katru dienu, bet algu saņēma tikai visas sezonas beigās no kopējās peļņas.
1969.gadā te sāka iegūt naftu.
1971.gadā Bahreina un Katara ieguva pilnīgu neatkarību no Lielbritānijas. Tā paša gada beigās pievienojās 6 citām kaimiņvalstiņām un izveidoja Apvienotos arābu emirātus (AAE).
2019.gada 4.februārī uz starpreliģisku konferenci AAE ieradās pāvests Francisks II, kas ir pirmā Romas pāvesta vizīte islāma rašanās vietā - Arābijas pussalā.
2020.gada augusta vidū ASV prezidents D.Tramps paziņoja, ka ir izdevies panākt miera līguma noslēgšanu starp AAE un Izraēlu. Tā paša gada 15.septembrī tika parakstīti attiecīgie dokumenti. Tādejādi beidzies teju pusgadsimtu ilgais Izraēlas ekonomiskais boikots. Izraēla apsolīja apturēt savus ekspansijas plānus palestīniešu teritorijās.

Politika.
2005.gada beigās pirmās vēlēšanas. Tajās piedalas valdnieku izraudzīti 6689 vēlētāji, kuriem jāievēl locekļi Federālajai valsts padomei, kas būs padomdevēja institūcija. Tas valstī ir pirmais demokrātijas mēģinājums. Nākamais solis – 2010.gadā vēlēšanās varētu piedalīties visi vīrieši. Taču arī tad politiskās partijas visdrīzāk būs aizliegtas.
Valsts premjers ir Dubajas šeihs, prezidents – galvaspilsētas Abū Dabī valdnieks.

Tradīcijas. Arābu apmetnis – dišdaš
Kamieļu skriešanas. Kamieļi īsā distancē var attīstīt 65 km/st., bet tālākās - 45 km/st. Balvas par uzvarām iespaidīgas - pat 1 miljons ASV dolāru.

Aplūkojamie objekti.
Abudaba. 
Abudabas emirāts, sekojot Dubaijas piemēram, ķēries klāt utopisku objektu radīšanai, tā iemantojot iesauku "Arābijas dārgakmens."
Dubaja. 
Masdara.
Viens no jaunākajiem projektiem - ekociemats. Pirmos iedzīvotājus plānots iemitināt 2023.gadā. Patlaban tur var pavizināties ar bezpilota automobīļiem, kas patlaban gan vēl kursē tikai pa pazemi.
Karstie avoti. Pie pašas Omānas robežas. Tur var labi izpeldēties. Blakus viesnīca. 

Adžmānas emirāts. Ajman. Centrs - Adžmāna.

Šardžas emirāts. Sharjah. Šardža - AAE kultūras galvaspilsēta.
      Džulfara. Zudusi pilsēta kaut kur Dubaijas tuvumā.

Al Ain. AAE vēstures un kultūras sirds, iegūlusies starp tuksnešainiem kalniem krāšņā palmu oāzē, tā iemantojot iesauku Dārzu pilsēta.

Dhow - tradicionāla arābu laiva.
Berberu apmetnes.
Vēderdejas.

Saites.
Arābi.