Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Abudaba

Pilsēta AAE, Abudabas emirāta administratīvais centrs.

Vēsture. 2019.gada 4.februārī uz starpreliģisku konferenci Abudabā ieradās pāvests Francisks II, kas ir pirmā Romas pāvesta vizīte islāma rašanās vietā - Arābijas pussalā.

Aplūkojamie objekti.
Baltā mošeja. Citā nosaukumā - Šeiha Zaīda mošeja. Sheikh Zayed mosque. Tūristu vidū saukts par "Arābijas Tadžmahalu." Vienīgā mošeja AAE, kas atvērta tūristiem, lielākā visā valstī un viena no lielākajām pasaulē. Tajā iespaidīgs ir arī kupolu daudzums - 82. Galvenais mošejas kupols ir lielākais pasaulē – tas ir 85 metrus augsts un 32,8 metrus plats. Šajā mošejā atrodas arī lielākais paklājs pasaulē. Lai uz mošeju no Irānas atvestu iespaidīgo paklāju, ir bijušas nepieciešamas divas lidmašīnas. Tas austs no 38 tonnām kokvilnas un vilnas – paklājs ir vairāk nekā 5000 kvadrātmetru liels un sver 12 tonnas.

Emirates Palace” viesnīca. Visdārgākā viesnīca pasaulē – celtniecība valsts kasei izmaksāja 3 miljardus dolāru.
Viesnīca atvērās 2004.gada decembrī. Iesākumā tā bija domāta kā Persijas līča valstu vadītāju tikšanās vieta, taču projektēšanas gaitā tika pielāgota viesnīcai. Atrodas 1 km no Abu Dabi centra. Tas veidots kā milzīga pils arābu stilā ar platību ap 850 000 kv.m. Pils centru 60 m augstumā vainago kupols 40 m diametrā. Tā izgreznošanai iztērēti 20 kg (?) zelta. Pavisam ar zeltu pārklāti 6040 viesnīcas kv.m. Ap pili izveidota zaļojoša oāze 100 ha platībā.
Viesnīcā pielietojumu atraduši paši progresīvākie tehniskie jauninājumi. Viesnīca aprīkota ar interaktīvu audio, video un sadzīves tehnikas vadības sistēmu. Visa teritorija, arī privātā 1.3 km garā pludmale, ietilpst Wi-Fi interneta zonā.
Pēc viesnīcas pasūtījuma tika pagatavotas 1002 Svarovska kristālu lustras, kuras aprūpē 10 cilvēki.
Viesnīcā 394 numuri, bet apkalpojošais personāls ir 6 reizes lielāks nekā ciemiņu skaits. Lai ātri pārvietotos pa viesnīcas koridoriem, daži no kuriem pat sasniedz kilometra garumu, personāls lieto golfa elektromašīnītes. 6 numuri augšējos stāvos paredzēti tikai Persijas līča valstu karaļnamu personām.
Viesnīcā ir 20 restorāni, kuros pārstāvēta dažāda pasaules virtuve, golfa laukumi, tenisa korti, divi krāšņi baseini, ūdensprocedūru atpūtas kompleksi, jahtu piestātne, helikopteru nosēšanās laukums, galerija ar milzīgu skaitu dizaineru veikaliņiem, 40 apspriežu zāles un lielākā visos Tuvajos Austrumos banketu zāle ar 2000 vietām. 1200 vietīgā konferenču zāle aprīkota ar progresīvu tehniku, un tajā notiek lielas augstākā līmeņa konferences.

Saadiyat salas projekts. Pavisam ambiciozs kultūras salas projekts. Tā ir 27 kvkm liela, atrodas 500 m no krasta. Nākotnē tur atradīies gan Frenka Gērija projektētais Abu Dabi Gugenheima muzejs gan Zahas Hadidas Skatuves mākslu centrs, gan Tadao Ando projektētais Jūras muzejs un Žaa Nuvēla Luvras filiāle.
Paļaik gan salā ir tikai bruņurupuči
Šai salā 2007.gadā atklāta šeiha Zaida mošeja, patlaban trešā lielākā pasaulē. Mošeja tika sākta celt 1998.gadā, tās iniciatos bija nu jau nelaiķis šeihs Zaids, pirmais AAE prezidents. Mošeja celta no marmora, ar četriem 107 m augstiem minaretiem, 82 dažādu izmēru kupoliem un 1048 ar dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem inkrustētām kolonnām ārpusē un 96 iekšpusē. Galvenajā lūgšanu telpā atrodas septiņas 10 m garas, 10 m platas un 9 t sagas kristāla lutras, kā arī lielākais persiešu paklājs pasauē. Tā izmēri ir 6000 kvm, paklāju ar rokām audušas 1200 irānietes, un tā vērtīb tiek lēsta ap 8.5 miljoniem ASV dolāru.
Neticīgajiem mošeja aplūkojama līdz 12.00 dienā. Kolonnu ieskautais baltā marmora pagalms ļoti mirdz.

Yas Marina Circuit. F1 trase. 2009.gadā atvērtā trase ir viena no tehnoloģiski attīstītākajām visā pasaulē – tās celtniecības kopējās izmaksas bija aptuveni 1,3 miljardi ASV dolāru. Atrodas Jasislandas (Yas Island) rajonā. Kopējā trases ietilpība ir līdz pat 600 000 skatītāju.

Ferrari pasaule. Lielākais Ferrari veltītais atrakciju parks. Šeit atrodas arī viens no pasaulē ātrākajiem karuseļiem - Formula Rossa.

2017.gadā Abudabā pēc 10 gadu ilgas celtniecības atvēra Luvras muzeju. Nosaukums “Luvra” tiek īrēts no oriģinālā muzeja Parīzē. Nosaukuma nomas līgums ir noslēgts uz 30 gadiem  un īrēts no Francijas par 525 miljoniem dolāru uz 30 gadiem.

Tradīcijas.
Dateles. Abudabā brīvā dabā aug dateles. Tūristi tās ved mājās kā suvenīrus. Arvien populārāki kļūst arī dažādi dateļu izstrādājumi – dateles šokolādē vai pildītas ar riekstiem, ievārījumi un citi gardumi.
Kamieļu skaistumkonkurss. Ikgadējajās sacensībās piedalās apmēram 24 000 dalībnieku. Tas ir viens no skaļākajiem un lielākajiem gada notikumiem, kuros uzvara ir ļoti prestiža. 

Saites.
Apvienotie Arābu emirāti.