Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Auisotls (~1486.-1502.g.)

Ahvīzotuls?
Auisotl – „Ūdenssuns.” Vispār nauatlu valodā šis vārds nozīmē "niknu ūdens radījumu."

Radniecība. Brāļi – Tisoks (iepriekšējais ķēniņš) un Ašaiakatls.
Dēls – Kvautemoks.

Biogrāfija. Valdījis no ap 1486.-1502.gadam.
Par Ahvīzotulu zināms ārkārtīgi maz. Iespējams, organizēja vai pat piedalījās iepriekšējā ķēniņa Tisoka nonāvēšanā. Iekaroja jaunas zemes un pieņēma titulu – „Lielais orators” (uei tlatoani).
Iekaroja jaunas zemes - devies 45 karagājienos. Viņa karaspēks pavirzījās līdz Klusā okeāna piekrastei rieteņos un līdz mūsdienu Gvatemalai dienvidos. Viņa valdīšanas laikā Acteku impērija sasniedza pašu lielāko varenību.
Miris 1502.gadā un kremēts. Tiek uzskatīts, ka nosities krītot pa savas pils logu, kad mēģināja pa to izlīst plūdu laikā. Kremēts. Tam līdzi upurēti 200 vergi, kuriem izrāva sirdis un ķermeņus iesvieda bēru sārtā. Ķēniņu un upurētos vergus apglabāja Lielā teokalli priekšā.

Objekti.
Ahvīzotula kapenes. Iespējams, ka šie kambari, kurus ar īpašu radaru pētot pazemi atraduši meksikāņu arheologi, ir šā valdnieka kapenes. Tad tās būs pirmās jebkad uzietās acteku ķēniņa kapenes. Zinātnieki 2007.gadā pārbaudīja vietu, par kuru spāņu priesteri rakstīja, ka acteki to izmantojuši ķēniņu kremēšanai un apglabāšanai. Tā atradās tagadējā Mehikā pie Zokolo laukuma starp Templo Mayor drupām un metropoles katedrāli. Tur zinātnieki uzgāja ar akmeņiem un dubļiem aizsprostotu ieeju pazemes telpā, kas atrodas 5 m dziļumā. Radars pavēstīja, ka šaurās ejas galā ir četras telpas. Par to, ka kapenes pieder Ahvīzotulam, varētu liecināt virs tās atrastā akmens plāksne, kurā attēlota dieve Tlaltekutli dzemdēšanas pozā ar atvērtu muti, kurā tek asinis. Labās kājas nagos dieve sagrābusi trusi, kurā iekalti 10 punkti. Pēc acteku kalendāra tas nozīmē 1502.gadu. Plāksne bija novietota netipiski – ar attēlu uz leju. Arheologi atrok kapenes lēni, rūpīgi visu dokumentējot, un plāno nokļūt galā jau 2010.gada rudenī. Tuvāku ziņu mums pagaidām nav.
Avoti.

Mendozas Kodekss. Ahvīzotula karagājienu ilustrācijas Jaunās Spānijas vicekaraļa manuskriptā.

Saites.
Acteku ķēniņi (?-1519.g.).