Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aikido

Cīņas māksla, kurai raksturīga pretinieka enerģijas izmantošana un pavēršana pret to pašu.

Aikido radīšana. Slava par vareno meistaru Moriheju Uešibu ātri izplatījās Japānā. Tokijas aristokrātu atbalstīts, Uešiba novadīja vairākas savas mākas demonstrācijas armijas un policijas virsniekiem, kas izraisīja sensāciju. 1932.gadā Uešiba ar Oomoto-kjo aizbildniecību atklāja Japānas Kara mākslu attīstības un atbalsta biedrību un stājās tās galvgalī. Viņš tajā pasniedza savu budo stilu, ko nosauca par aikido.
Uešibas izveidotās kaujas mākslas popularitāte auga augumā, taču to pārtrauca II Pasaules karš, kas prasīja visu Japānas resursu mobilizāciju. Uešiba nevēlējās pasniegt aikido kara akadēmijās un universitātēs, jo uzskatīja, ka aikido nedrīkst izmantot agresīviem mērķiem. 1942.gadā, kā iemeslu minot vēlēšanos uzlabot veselību, Uešiba pameta Tokiju un apmetās laukos.

Uešiba atgriezās pie aikido pasniegšanas tikai 1948.gadā pēc impēriskās Japānas sagrāves un okupācijas varas aizlieguma nodarboties ar kaujas mākslām, un ar domubiedriem nodibināja organizāciju Aikikai. Tās ietvaros tika pārvērtēta budo kaujas mākslu ētiskie principi, nevardarbības princips un atteikšanās no sacensību principa. Jau pēc dažiem gadiem aikido sāka izplatīties arī daudzās ārvalstīs.

Sensejs Morihejs Uešiba mira 1969.gadā 86 gadu vecumā. Pirmsnāves vēlējums saviem skolniekiem: "Īsts karavīrs ir neuzvarams, tādēļ, ka tas ne ar ko necīnas. Aikido - tās ir zāles slimajai pasaulei, kurā valda ļaunums un nekārtība, jo ļaudis ir piemirsuši, ka viss nāk no viena avota. Atgriezieties pie šī avota un atstājiet aiz sevis egocentriskas domas, sīkas iegribas un niknumu."

Avoti. Saglabājušās daudzas fotogrāfijas un arī kinofilmējumi, no kuriem redzams, kā Uešiba viegli un eleganti izmētā vairākus uzbrūkošus jaunus vīriešus. Daudzas liecības vēsta, ka Uešiba, kurš vecuma dēļ ārpus tatami pārvietojās jau lēni un ar grūtībām, pēc neilgas meditācijas pārvērtās - parādījās milzu ātrums kustībās, iekšējais spēks, kas ļāva tam nogāzt no kātiem jebkuru uzbrucēju. 

Saites.
Morihejs Uešiba (1883.-1969.g.).
Kaujas mākslas.