Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Alpīnisms, alpīnisti

Kanu smaiļu iekarošana.

Uz Zemes ir 14 astoņtūkstošnieki: Džomolungma (8848 m), Čogori (8611 m), Gašerbrums I (8068 m), Brodpīks (8050 m), Gašerbrums II (8035 m).

Vēsture. Par alpīnisma dzimšanas dienu uzskata 1776.gada 8.augustu, kad 1.reizi tika uzkāpts Eiropas augstākajā virsotnē Monblānā.
1829.gadā Elbrusa austreņu 5621 m augstajā virsotnē pirmais uzskāpa Ā.Kupfera vadītās ekspedīcijas ceļvedis kabardietis Kilars Haširovs. 
1874.gadā Elbrusa rieteņu 5642 m augstajā virsotnē pirmie uzkāpa angļu alpīnisti Florensa Groves vadībā.

Konkordija. Apgabals ar lielāko augsto kalnu koncentrāciju uz mūsu planētas. Te tiekas 5 ledāji un paceļas 4 no 14 planētas astoņtūkstošniekiem, kā arī 6 (1/3) no pasaules 18 augstākajiem kalniem, kas sniedzas pāri 7900 m atzīmei - Čogori (8611 m), Gašerbrums I (8068 m), Brodpīks (8050 m), Gašerbrums II (8035 m), Gašerbrums III (7952 m) un Gašerbrums IV (7925 m).

Ievērojami alpīnisti.
      Reinholds Mesners.
 
     Uli Šteks (1976.-2017.g.).
Šveice.

Eds Viesturs. Viens no pasaulē pazīstamākiem kalnā kāpējiem ir 63 gadus vecais latviešu izcelsmes amerikānis Eds Viesturs, kurš kādā intervijā savas fiziskās dotības saistījis ar "superuzlādētajām latviešu asinīm." Viņš ir pirmais amerikānis un divpadsmitais cilvēks pasaulē, kurš ir uzkāpis visās 14 virsotnēs virs 8000 metru augstuma. Jāatzīmē, ka Viesturs ir viens no pieciem kāpējiem, kas to paveicis bez skābekļa maskas. 2014.gadā, kad viņam bija 55 gadi, Viesturs kļuva par vecāko kalnā kāpēju, kas uzkāpa otrajā augstākajā pasaules virsotnē - K2, kuras augstums ir 8611 metri.
Viesturs piedalījās 31 Himalaju ekspedīcijās uz 8000 metru virsotnēm, 21 no tām viņam izdevās sasniegt plānoto. Septiņas reizes viņam izdevies iekarot pasaules augstāko virsotni – Everestu. Viestura karjerā bijis arī moments, kad jāgriežas atpakaļ, esot mazāk nekā simts metru attālumā no Everesta virsotnes apgrūtinātu laikapstākļu dēļ. Pēc viņa vārdiem, alpīnisms ir māksla zināt, kad doties uz kalnu, kad palikt mājās un kad atkāpties no sava nodoma, kad situācija kļuvusi dzīvībai bīstama. Viesturs ir arī slavenā “Kalnā uzkāpt nav obligāti, obligāti ir no tā nokāpt” teiciena autors.
Diemžēl daudziem tas neizdodas un pa ceļam uz Everestu un citām virsotnēm var redzēt tos, kas palikuši tur uz mūžīgiem laikiem. Viesturs atradās Everestā 1996.gadā maijā, kad notika līdz tam lielākā traģēdija, kas paņēma astoņu kalnos kāpēju dzīvības. Viesturs kopā ar saviem biedriem piedalījās cilvēku glābšanā. Starp citu, šie notikumi iedvesmoja 2015.gadā iznākušās filmas “Everests” režisoru Baltazaru Kormakuru.

Latviešu alpīnisti.
      Ilgvars Pauls.
      Juris Ulmanis.
      Pēteris Kūlis.
Pirmais latvietis, kas ieguvis "Sniega leoparda titulu"  - uzkāpis piecos septiņtūkstošniekos bijušās PSRS teritorijā.
      Teodors Ķirsis.      

Saites.
Kalni.