Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Akonkagva

Augstākā kalnu virsotne Dienvidamerikā, Andu kalnos mūsdienu Argentīnas teritorijā.

Atrašanās vieta. Argentīnas rieteņos, netālu no Čīles robežas.

Apraksts. Augstākā virsotne Dienvidamērikā un visā Dienvidu puslodē - 6960 m.
Šim reģionam ir raksturīgi krasi klimatiskie kontrasti un mitrums starp kalna austreņu un rieteņu nogāzēm. Skarbi Andu vēji un mainīgi laika apstākļi - arī zemestrīces.
Eksistē ticējumi, ka šo vietu nolādējuši indiāņu burvji un te bīstami atrasties egoistiski noskaņotiem cilvēkiem. Ir fiksēti gadījumi, kad alpīnistus vēl pirms došanās kalnā piemeklē sirdslēkmes jebšu arī tie jutuši slāpšanu pat skābekļa maskās. Pazudušas un gājušas bojā vairākas labi sagatavotas ekspedīcijas, daudzus alpīnistus piemeklējusi baiļu lēkmes, apātija virsotnes iekarošanas laikā. Dažus piemeklējis tik briesmīgs nogurums, ka tie atteikušies kāpt lejā.
Tomēr visskaļāko atpazīstamību kalnam atnesis notikums ar trim amerikāņu alpīnistiem, kas pēc uzkāpšanas kļuva invalīdi. Arī poļu ekspedīcija, kas virsotnē pārdzīvojusi totālus bezizejas skumju uzplūdus, ko pavadīja krampjveidīgas spazmas visā ķermenī. 
Kalnā organizētas vairākas zinātniskas ekspedīcijas ar mēŗki uzzināt bēdu cēloņus ar fizikālu aparātu palīdzību - maz panākumu. Nevar izslēgt arī to, ka līdzīgi simptomi cilvēkus piemeklē arī citās planētas augstākajās virsotnēs, tādēļ jautājums par Akonkagvas īpašo "nolādētā kalna" statusu joprojām ir neskaidrs.

Saites.
Andu kalni.
Argentīna.