Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Antverpene

Ziemeļbrabantes provinces lielākā pilsēta, Rubensa pilsēta.

Vēsture. Vietā, kur tagad atrodas Antverpene, senos laikos dzīvojis milzis, kas no ostas atgrūdis kuģus. Kāds jauneklis nocirtis milzim plaukstu, to aizsviedis un tad bijis miers. No šī stāsta arī cēlies pilsētas nosaukum: werpen - "aizsviest” un ant – „plauksta.”
XV gs. tika nodibināta Antverpenes birža, pēc tās parauga - Lionas birža 1545.g., Londonas karaliska birža 1566.g. un citas. 
Kaut kā tā vēsturiski ir izveidojies, ka pilsētai cauri iet 4/5 no visiem pasaulē iegūtajiem dārgakmeņiem. Šo rūpalu savās rokās galvenokārt tur ortodoksālie žīdi. Pats dimantu rajons neoficiāli tiek dēvēts par Ziemeļu Jeruzālemi.
1891.gadā Žerārs Filips kopā ar savu tēvu pilsētā izveidoja kompāniju Philips&Co, kurā gadu vēlāk sāka ražot spuldzes ar oglekļa kvēldiegu un citas elektropreces.
Pēc tam, kad vācieši 1944.gada 8.septembrī izšāva vienu V-2 raķeti uz Parīzi, sākot ar 1944.gada 9.septembri šīs raķetes tika izmantotas Antverpenes, (arī Londonas un Briseles) apšaudīšanai.
Pilsēta pazīstama kā kravas automašīnu DAF (Van Dorna automobiļu fabrika) galvenās mītnes un rūpniecības vieta.
Pilsēta ir arī mājvieta otram tituētākajam Nīderlandes futbola klubam - PSV.

Aplūkojamie objekti.
Oude Stad. Antverpenes vecpilsēta.

Statuja. Atrodas vecpilsētā un ir veltīta jauneklim, kas nocirta milzim plaukstu.
Grote Markt. Vecpilsētas centrālais laukums. Te ir tā dēvētajā Flandrijas zelta laikmetā tapušās ģilžu mājas.
Pilsētas rātsnams. Tajā saskatāmas gan gotiskā gan renesanses stila pazīmes.

Mūsu mātes katedrāle. (Onze Lieve Vrouwekathedraal) Būvēta 1351.gadā. Ar savu 120 m augstumu dominē Vecpilsētas panorāmā. Tajā ir četras altārgleznas, ko Pīters Pauels Rubenss uzgleznoja pēc tam, kad protestanti iznīcināja pilsētas viduslaiku mākslas darbus. Mariijas debesbraukšanas skatā atainotā sieviete sarkanajā tērpā ir veltījums gleznotāja sievas piemiņai – pilsētu bija pārņēmis mēris, taču viņa nolēma palikt pilsētā, kamēr vīrs veiks baznīcas pasūtījumu.

Rubenshuis. Pītera Pauela Rubensa (1577.-1640.g.)- flāmu baroka gleznotāja, māja. Viņš Antverpenē pavadījis visu savu radošo mūžu. Te tiek glabātas arī dažas no viņa gleznām.

Mākslas muzejs. Te atrodas vairāk kā 1000 klasiķi darbu, ieskaitot arī flāmu primitīvistus. Šeit ir plašākā Rubensa darbu kolekcija. Vēl ir arī vairāk kā 1500 moderno gleznotāju darbu.

Tehniskā universitāte. Dibināta 1956.gadā. Tā, pēc Eiropas komisijas datiem, kopā ar Minhenes universitāti ieņem trešo vietu starp pētnieciskajām universitātēm (pēc Kembridžas un Oksfordas).

Van Abbes muzejs. Viens no nozīmīgākajiem modernās mākslas muzejiem Nīderlandē. Tajā ir lielākā avangardista Ela Lisicka darbu kolekcija, kā arī daudzi Pikaso un Kandinska darbi.

Vlaeykensgang. Mazs ieliņu tīkls, kas vēsturiski izveidojies XVI gs.
Zoo. Ar 5000 dzīvniekiem. 1856.gadā te izveidots senēģiptiešu templis (www.zooantwerpen.be).

Kārumniekiem.
Alus. Trappist alus – to gatavo vietējie mūki. Tā noformējumā saskatāmas vitrāžas vai baznīca.
Šokolāde. Antverpene ar to ir slavena. Te ir daudz no šokolādes darinātas figūras, pārsvarā zvēri. Esot pat redzēta šokolādes automašīna dabiskā lielumā.
Kaut kur vecpilsētā ir durvis, kas atgādina garāžu. Tur ir šokolādes fabrīķis Burie. Vīrietis jums demonstrēs savu prasmi apstrādāt kakao pupiņas. Turpat arī veikaliņš.
Jūras gliemji ar frī kartupeļiem.
Zirga steiks. Restorānā De Peerdestal (www.depeerdestal.be).
Waterzooi van staartvis. Tradicionāls flāmu sautējums, kas parasti tiek gatavots no zivīm, taču tagad mēdz būt arī ar vistu.

Saites.
Beļģija.