Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aborti

Latīniski - abortus - ("priekšlaicīgas dzemdības").

Grūtniecības stāvokļa priekšlaicīga dabiska izbeigšanās vai mākslīga pārtraukšana līdz 28 grūtniecības nedēļai, kad auglis ārpus mātes miesām nav dzīvotspējīgs.

Izšķir:
      -  spontāns aborts - grūtniecība izbeidzas bez iejaukšanās no ārpuses. Tā cēloņi var būt infantīlisms, dzemdes attīstības traucējumi un nepareiza augļa guļa, dzimumorgānu iekaisumi un audzēji, olnīcu darbības traucējumi, iekšējās sekrēcijas dziedzeru slimības, sirds un asinsvadu slimības, infekcijas slimības, hipovitaminozes (galvenokārt A un E vitamīnu trūkums), akūtas un hroniskas intoksikācijas (ar alkoholu, nikotīnu, benzīnu, acetonu), psihiskas un fizioloģiskas traumas. Spontāns aborts sākas ar asiņainiem izdalījumiem no dzimumceļiem, nelielām lēkmjveida sāpēm vēdra lejasdaļā un krustos. Dzemdes kontrakcijam turpinoties, auglis daļēji atdalās no  dzemdes sienas, tāpēc sāpes un asiņošana pastiprinās. Ja laikus uzsāk ārstēšanu slimnīcā, grūtniecību var saglabāt;
      -  mākslīgs aborts - grūtniecība tiek pārtraukta ar instrumentiem vai medikamentiem. Tādu mākslīgo abortu, kas ārstniecības iestādēs, sauc par legālu vai medicīnisku abortu. Mākslīgais aborts, ko veic grūtniece pati vai kāda cita persona ārpus medicīnas iestādes, ir krimināls.

Pretabortu likumdošana. Čīlē, kur Atu atrada, tāpat kā Urugvajā, Nikaragvā un Salvadorā, ir pasaulē visstingrākā likumdošana attiecībā pret abortiem - valsts tos neatļauj veikt nekādos gadījumos, pat ne pēc izvarošanas vai incesta. No 1931. līdz 1989.gadam, gadījumos, kad tika apdraudēta mātes dzīvība, abortu čīlietes drīkstēja izdarīt "terapeitiskos nolūkos." Šāda nepieciešamība bija jāapstiprina diviem ārstiem, taču tad, neilgi pirms savas krišanas 1990.gadā, aizbildinoties ar "mūsdienu medicīnas sasniegumiem," Pinočeta valdība arī šo izņēmumu atcēla.
Neskatoties uz aizliegumu un par tā pārkāpšanu paredzēto cietumsodu, eksperti lēš, ka Čīle ir viena no Latīņamerikas valstīm ar procentuāli vislielāko nelegālo abortu skaitu. Izteikti vērtējumi, ka Čīlē gada laikā tiek izdarīti no 40 000 līdz pat 160 000 abortu. Ja pēdējās desmitgadēs abortus lielākoties izdara, tos izraisot medikamentozi, tad senāk, XIX gs. beigās un XX gs. sākumā, kas ir visticamākais Atas īsās dzīves laiks, plaši tika pielietoti mehāniski instrumenti - āķi, adatas un citi baisminošāki priekšmeti, kā piemēram pudele ar nosistu kakliņu. Šādu rīku neprofesionāla lietošana nereti sakropļoja ne tikai embriju, bet arī pašu grūtnieci.