Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Adiabātisks process

Izoentropisks process.
Termodinamisks process, kas noris bez sisltuma apmaiņas starp sistēmu un apkārtējo vidi.

Adiabātisks process var realizēties, ja sistēma ietverta termoizolējošā, t.s. adiabātiskā apvalkā vai arī, ja process noris pietiekami strauji (skaņas izplatīšanās gāzē, strauja magnetizācija). Adiabātiskā procesā mainās visi sistēmas stāvokļa parametri (tilpums, spiediens, temperatūra).

Procesu grafiski raksturo adiabātas.

Atgriezeniskā adiabātiskā procesā sistēmas entropija nemainās, tāpēc šo procesu sauc arī par izoentropisku; neatgriezeniskā adiabātiskā lrocesā entropija pieaug.

Procesam ir svarīga loma siltuma mašīnās, kā arī zemas temperatūras iegūšanā. Par adiabātiskiem var uzskatīt daudzus atmosfēras procesus, kas notiek bez siltuma apmaiņas starp gaisu un apkārtējo vidi - Zemes virsu, kosmosu, citām gaisa masām, piemēram, mākoņu veidošanās. Spiediens un temperatūra adiabātiski pazeminās galvenokārt augšupējā gaisa kustībā, paaugstinās lejupējā kustībā. Sausam vai mtram nepiesātinātam gaisam paceļoties vai grimstot (sausadiabātisks process), temperatūra uz katriem 100 m mainās par ~1K, bet ar ūdens tvaikiem piesātinātam gaisam (mitradiabātisks process) šīs temperatūras maiņas ir mazākas, jo augšupējā gaisa kustībā izdalās kondensācijas enerģija, savukārt lejupējā gaisa kustībā šī enerģija, pilieniem iztvaikojot, absorbējas.

Saites.
Adiabātas.
Termodinamika.