Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Adenozīntrifosforskābe, ATF

ATF.
Adenozīna fosforskābes ēsteris.

Sastāv no adenīna, ribozes un fosforskābes atlikuma. Bioloģiski nozīmīgi ir adenozīnfosfāti ar ēsterificētu ribozes 5. C atomu, kuri satur vienu - adenozīnmonofosfāts (AMF) jeb adenilskābe, divus - adenozīndifosfāts (ADF) vai trīs - adenozīntrifosfāts (ATF), fosforskābes atlikumus, kā arī adenozīn-3',5'-cikliskais fosfāts (3',5'-AMF, cAMF), kas ietekmē dažu gēnu un olbaltumvielu aktivitāti un ir saistīts ar organisma hormonālās regulācijas sistēmu.

ATF atrodas visos dzīvajos organismos. Universāls enerģijas avots organismā notiekošajiem bioloģiskajiem procesiem. Mitohondrijos notiek oksidatīvā ogļhidrātu, taukskābju un citu vielu šķelšana un iegūtās enerģijas ieslēgšana adenozīntrifosforskābes (ATF) makromolekulās, kuras organisms vēlāk izmanto visu šūnas dzīvības norišu apgādei ar tām nepieciešamo enerģiju.

Adenozīnfosfātiem ir galvenā nozīme visu organismu enerģijas maiņas procesos: fosfāta atlikumam pievienojoties AMF, enerģija akumulējas (veidojas makroerģiskas saites), bet, fosfāta atlikumam atskaldoties no ADF vai ATF, enerģija izdalās. Atbrīvoto enerģiju šūna izmanto jaunu savienojumu, piemēram, nukleīnskābju un olbaltumvielu biosintēzei, mehāniskā darba veikšanai, elektrisko potenciālu veidošanai nervu sistēmā, aktīvam vielu transportam. ATF parasti veidojas no ADF, tam fosforilējoties ar substrātu, kā arī oksidējošā fosforilēšanā vai (zaļajos augos) fotofosforilēšanā. 

Tiek sintezēts uz mitohondriju membrānām.

Autotrofi fotosintēzes procesā pārvērš saules enerģiju ķīmiskajā enerģijā (hloroplastos fotofosforilēšanās procesā primāri sintezējas ATF). Heterotrofi sintezē ATF oksidatīvās fosforilēšanas procesā mitohondrijos. Šajā procesā 40-50% atbrīvotās enerģijas iekļaujas makroenerģētiskās saitēs, bet pārējā izdalās siltuma veidā. Baktērijas, kas spēj oksidēt neorganizkās vielas, ATF iegūst hemosintēzes procesā. Ķīmiskās enerģijas pārvēršana mehāniskā darbā vislabāk izpētīta šķērssvītrotajos muskuļos. To kustību izraisa aktomizīna kompleksa konformatīvas pārmaiņas ATF ietekmē.

Saites.
Adenozīns.
Bioenerģētika.