Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Arizonas krāteris

Barindžera krāteris, Velna krāteris.
Viens no lielākajiem labi saglabātajiem meteora krāteriem netālu no Velna aizas Arizonas ziemeļos ASV.

Atrašanās vieta. ASV, Arizonas pavalsts ziemeļi, netālu no Velna aizas.

Apraksts. Mūsdienu izmēri - 1265 m diametrā, 175 m dziļumā, vaļņa augstums 40-48 m. Nav pats lielākais no meteorītiem uz Zemes.
Uzskata, ka krāteris radies pirms 27 000 gadu, kad uz Zemes šai vietā nokritis 2 miljonu tonnu smags niķeļa meteorīts 61-79 m izmēros.
Meteorīta ķermenis laika m uziets šai rajonā zem zemes ar urbšanas iekārtas palīdzību, tomēr rūpnieciski to iegūt neizdevās. 
Krātera atrašanās vieta visai sen jau bijusi pazīstama vietējiem indiāņiem, kas saviem mērķiem izmantoja meteorīta metāliskās atlūzas. Vietējām ciltīm radušies milzum daudz nostāstu, kas saistītas ar šo svēto vietu.
Zinātniekiem par krāteri tapa zināms 1891.gadā.

Anomalitāte. No 1950.gadiem līdz pat mūsdienām daudzi vietējie iedzīvotāji un tūristi ziņo par daudzkārtējiem NLO novērojumiem - gaismošanās virs krātera un nezināmu objektu "uzkāršanās." Saskaņā ar dažiem datiem krātera centrā it kā reizēm novērotas gravitācijas un  laika anomālijas. Krāteris ne reizi vien izmantots kā dekorācija fantastiskajām filmām - zemiešu ceļojumos uz citām planētām un milzu NLO ierašanos uz Zemes.

Saietes.
Meteorītu krāteri.
Arizonas pavalsts.