Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Agnosticisms

Filozofisks strāvojums, kura pamatā ir doma par to, ka pasaule nav izzināma pilnīgi vai daļēji. Pašu terminu ieviesis angļu dabaszinātnieks Hekslijs, tomēr agnostiski noskaņoti prātnieki pasaulē bijuši vienmēr, bez tam agnostisms ir visu reliģisko uzskatu pamatos.

Materiālistiskie empīriķi F.Bēkons, T.Hobss, Dž.Loks, XVIII gs. franču materiālisti u.c. ietekmēja izziņas teorijas un dabaszinību attīstību, bet ideālistiskie empīriķi Dž.Bērklijs, D.Hjūms, XIX gs. pozitīvisti, XX gs. neopozitīvisti u.c. noveda pie agnosticisma.

Agnostisms pārstāvēts arī modernajā musdienu zinātnē. Par tādu varētu uzskatīt Heizenberga nenoteiktības principu, relativitātes teorijā esošo notikumu horizontu u.c. lietas, kas mums nav izprotamas.

Bez tam mūsdienu zinātnieki zināmos gadījumos ir spiesti atzīt, ka pasaulē eksistē parādības, kas atrodas ārpus cilvēka izpratnes robežām - NLO, dzīve pēc nāves, gaišredzības gadījumi, iespējamās Garu pasaules izpausmes - poltergeists u.c. iespējams, šīs parādības tā arī nekad netiks izskaidrotas.

Saites.
Filozofija un filozofi.