Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Balamkas ala

Balamku Cave - Dieva Jaguāra ala.
Senošu tipa ala ar maiju artefaktiem, kas uzieta zem Čičenicas senpilsētas.

Atrašanās vieta. Meksika, Jukatānas pavalsts, 2,7 km uz austreņiem no Čičenicas senpilsētas galvenās celtnes - Kukulkāna piramīdas.

Apraksts. Balamka ir ļoti grūti sasniedzama. Lai tikai nokļūtu pirmajā ziedojumu alā no septiņām Balamkas alām, arheologiem bija jālien uz vēdera 400 metri cauri šauriem tuneļiem. Lielākā ala ir 3,8 metrus augsta un tajā var uzturēties jau stāvot kājas.
Pēc visa spriežot, Balamkas alu senie maiji uzskatīja par vienu no vissvētākajām vietām Čičenicā, kur doties pārbaudīt gara spēku, drosmi un dievbijību.

Atklāšana un izpēte. Pirmie šo alu nejauši uzgāja vietējie zemkopji 1966.gadā, drīz pēc tam tajā pabija arheologs Viktors Segovija Pinto (Víctor Segovia Pinto), kas uzrakstīja atskaiti par atradumu - šai vietā bijis ļoti liels artefaktu skaits, veseli 155 gabali. Uz dažiem artefaktiem esot varēts sazīmēt tolteku lietus dieva Tlaloka seju, uz citiem - maiju Pasaules koka Seibas attēlus (salīdzinoši - tuvējā Balankančas (Balankanché) alā, kur arheologi raka 1959.gadā, tādu bija tikai 70).
Segovijas papīri pazuda, tādēļ nav zināms iemesls, kādāēļ arheologs neveica izrakumus un izrīkojās alas ieeju aizmūrēt.
2018.gadā arheologu grupa no jauna pilnīgi nejauši atklāja alu - to izdarīja Mehikas Valsts antropoloģijas un vēstures institūta zinātnieki arheologa Giljermo de Andas (Guillermo de Anda) vadībā, kas projekta Great Maya Aquifer Project ietvaros pētīja ūdens saturošo plastu zem Čičenicas. Tika veikta ģeofizikālā izlūkošana. Anda pastāstīja, ka stundām ilgi līdis uz vēdera cauri šauriem tuneļiem, kamēr uzgājis seno Čičenicas iedzīvotāju rituālo vietu.
Balamkas alu sistēmas izpēti daļēji finansēja ASV Nacionālās ģeogrāfijas biedrība. Preses konferencē Mehikā institūta (Instituto Nacional de Antropología e Historia / INAH) līdzstrādnieki paziņoja, ka Balamkas alā uzieti vairāk kā 150 rituālie priekšmeti.
to uzgāja Džeimss Bredijs (James Brady) no Kalifornijas universitātes.

Atradumi. 155 reliģiski priekšmeti. Atšķirībā no Balankančas alas, kur atradumi tika iznesti ārā, notīrīti un pēc tam nogādāti atpakaļ, Balamkas septiņās alās atrastie rituālie priekšmeti joprojām atrodas savās sākotnējas vietās neskarti, tādējādi ir saglabājies arī to sākotnējais rituālais konteksts. Kvēpināmajos traukos un bļodās vēl arvien bija saglabājušās pārogļotas ziedojumu paliekas – sēklas, nefrīts, gliemežvāki un kauli, kas kopā ar citiem ziedojumiem palīdzēs ne tikai datēt atradumus, bet arī atklāt icu maiju auglības veicināšanas rituālo kontekstu. Domājams, šie priekšmeti tur netraucēti gulējuši kādus 1000 gadus.
Kvēpināmie trauki, vāzes, dekoratīvie šķīvji ar seno dievu vaibstiem u.c.
Iespaidīgākie atradumi Balamkas alā ir lieli kvēpināmie trauki, kas ir identiski Balankančas alā atrastajiem.
Starp atradumiem bija arī bļodas, slīpējamie akmeņi, grieztuves un graudberži, plāksnes ar jaguāra attēlojumiem.

Nozīme. Pateicoties tam, šodien arheologiem ir pavērusies negaidīta izdevība atrast atbildes uz daudziem alu arheoloģijas uzdotajiem jautājumiem, piemēram, par kontaktu un ietekmes apmaiņas līmeni starp dažādām Centrālamerikas kultūrām, kā arī par Čičenicas pirmsākumiem un pagrimumu.

Raksti.
Arheologi seno maiju pilsētas Čičenicas Balamkas alā uziet simtiem rituālas nozīmes priekšmetu.

Saites.
Čičenica.