Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bubulīna

Sieviete, grieķu neatkarības kara cīnītāja, kas komandēja grieķu floti cīņās pret Osmaņu impēriju.

Dzīvesgājums. Grieķijas neatkarības karš sākās 1821.gada 25.martā. Bubulīna tobrīd 50 gadu veca un bija tam gatava. Viņas rīcībā bez Āgamemnona"bija vēl 4 kuģi un neliela "drosmīgo puišu" armija (tā viņa tos sauca). Paši padotie Bubulīnu sauca par "Kapteiņakundzi" (Kapetanisa). 
Ar kuģi "Agamemnons" viņa nobloķēja Nafplionas ostu, kas bija Osmaņu impērijas stratēģiskais atbalsts ar masīviem nocietinājumiem un trijiem simtiem dižgabalu. Tolaik Nafpliona skaitījās neieņemama, bet Bubulīna parādīja, ka tā vis tas nav.
XIX gs. grieķuvēsturnieks Anargiross Hatci-Anargiru aprakstījis aculiecinieka vēstījumu par Bubulīnasspēku uzbrukumu Nafplionai: "1821.gada 4.decembrī, kā es toatceros, viņaviena uz sava kuģa deva pavēli laivām uzbrukt fortam. Viņi uzreiz peld uz priekšu, lielgaballožu lietus no piejūras nocietinājumiem piespiež viņas drosmīgos puišus uz mirkli atkāpties. Kā nikna amazone, novērojot kauju nosavas laivas, viņa kliedz: "Tad jūs esat sievietes, bet ne vīri? Uz priekšu!" Viņas virsnieki paklausa, pārgrupējas un uzbrūk - viņicīnās, taču iet bojā velti, tā kā forts irneieņemams no jūras. Šī iemesla dē'viņa ar saviem spēkiem izsēžas un vada aplenkumu līdz forta krišanai 1822.gada 30.novembrī, vedot savusļaudis cīņā, tērējot savu mantu..."
Pēc Nafplionas Bubulīna piedalījāsvēl vairākās militārās sadursmēs pret osmaņiem. Pats kritiskākais incidents norisinājās 1821.gada septembrī Tripolē (kāda?). Tripole kritapāc trim dienām nepārtrauktu laupīšanu un slepkavību, gāja bojā 30 000 cilvēku.
Bubulīna gāja bojā tad, kad 1824.gadā pretosmaņu kara laikā izcēlās pilsoņu karš starp dažādiem pašu grieķu dumpinieku grupējumiem par jaunās grieķu valsts vadīšanu. 1825.gada 22.maijā Speces salā kāds izšāva uz Bubulīnu no pistoles. Lode trāpīja pierē un vina mira acumirklī. Slepkava tā arī netika noskaidrots. Cīņās viņa bija kļuvusi nabaga, pazaudējusi savus dēlus un savu floti.

Bubulīna gāja bojā 5 gadus pirms neatkarīgās Grieķijas pasludināšanas. Grieķija pēc nāves piešķīra Bubulīnai admirāļa pakāpi, bet grieķi viņu atceras vēl šobaltdien.

Saites.
Grieķijas Neatkarības karš (1821.-1830.g.).