Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Betasamata

Beta Samati - "Pieņemšanas nams" (tigrajiešu val.).

Damatas valsts senpilsēta.

Atrašanās vieta. Etiopija, Tigrajas province, netālu no Eritrejas robežas.

Atklāšana un izpēte. Četrās izrakumu sezonās laikā no 2011. līdz 2016.gadam starptautiska zinātnieku komanda veica pārbaudes izrakumus netālu no mūsdienu Edagarabas (Edaga Rabu) ciema 2009.gadā atklātā, par “Beta Samati” (tigrajiski – “pieņemšanas nams”) arheologu nosauktā uzkalnā (tellā), tajā atrodot akmens celtņu un dažādu citu apdzīvotības liecību – dzīvnieku kaulu, graudberžu, podu lausku, dzelzs un stikla kušņu, monētu u.c. artefaktu – paliekas.
Izrādījās, ka aptuveni 20 ha plašajā un 25 m augstajā tellā slēpjas senas, nelielas, ap 900 gadus pastāvējušas pilsētveida apmetnes drupas. Agrākā no atsegtajām celtnēm (izrakumu laukums A) datēta ar VIII gs.pmē., bet vēlākā (laukums B), kuru arheologi identificēja kā agrīna tipa kristiešu baziliku – ar mūsu ēras IV gs.

Aplūkojamie objekti.
Bazilika. Par plānā 18,7×12,4 m lielo taisnstūra būvi kā baziliku liecina gan tās forma, kura līdzinās Aksūmas vēlā perioda kristiešu dievnamiem (Betasamatas celtnei, atšķirībā no Aksūmas baznīcām nav apsīdas. Šī īpatnība pēc raksta autoru domām varētu būt skaidrojama ar bazilikas agrīno datējumu.), gan arī dažādas tajā atrastās, ar kristietību saistītas senlietas – krusta veidā darināti keramikas priekšmeti, vīraka kūpināmie trauki u.c.

Saites.
Damatas valsts.
Tigrajas province.