Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bīls, Filips

Britu ceļotājs, bijušais britu finanšu ieguldījumu speciālists, kas būvē feniķiešu kuģus un izceļo iespējamos feniķiešu jūrasbraucēju maršrutus.

Kuģa "Feniķija" būve. Kuģa “Feniķija” būve tika sākta 2007.gadā seno feniķiešu ostas pilsētā Arvadas salā un ilga 9 mēnešus. Kuģa būves darbus vadīja meistars no senas sīriešu koka kuģu būvētāju dzimtas Halids Muhameds Hamods (Khalid Mohamad Hamoud). Kuģis bija būvēts pēc senā feniķiešu (bet varbūt sengrieķu) Žila Verna vārdā nosaukta kuģa vraka, kuru arheologi bija uzgājuši pie Marseļas (Francijā). Tas bija 20 metrus garš un 50 tonnas tilpuma vienmasta burinieks ar lielu buru. Tā būvē izmantoja 40 sugu kokus.

Pirmais brauciens. Ar uzbūvēto kuģi Bīla komanda 2008.–2010.gados apbrauca apkārt Āfrikai, tādējādi eksperimentāli pierādot, ka Hērodota aprakstītais feniķiešu brauciens ap Āfriku 600.g.pmē. īstenībā ir varējis notikt. Tomēr Bīla komanda precīzi neatkārtoja Nēho II sūtītās ekspedīcijas maršrutu, jo, baidoties no Somālijas pirātiem, viņi uzņēma kursu krietni tālāk uz austrumiem no Āfrikas krasta un arī gar tās rietumu krastiem nebrauca, bet tā vietā taisnā ceļā devās uz Sv.Helēnas salu un Azoru salām.

2013.gadā Bīls pauda apņēmību ar to pašu kuģi, šķērsojot Atlantijas okeānu, nokļūt Amerikā. Viņaprāt, šīs ceļojums pārrakstīs vēsturi. Šī izdevība pārrakstīt vēsturi radās 2019.gadā. Vai Bīla otrā ekspedīcija ar kuģi “Feniķija’” liks kaut ko mainīt vēstures mācību grāmatās, par to vēl varēs ilgi diskutēt.

Otrais brauciens. Jauno ekspedīciju (Phoenicians Before Columbus Expedition) uz Ameriku, kuru organizēja ASV bāzētais feniķiešu pētniecības centrs, apstiprināja Libānas Informācijas un tūrisma ministrija. Tāpat ekspedīciju atbalstīja daudzas organizācijas, apgādājot to ar visu nepieciešamo, pirms tā atstāja Kartāgu Tunisijā. Piecu mēnešu laikā mērojot 6000 jūdzes ekspedīcija šķērsoja Atlantijas okeānu, pierādīja, ka vismaz tehniski feniķieši ilgi pirms Kolumba varēja sasniegt Ameriku. Daudznacionālo kuģa komandu veidoja pārstāvji no ASV, Libānas, Tunisijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Brazīlijas un Indonēzijas.
Brauciens pāri Atlantijas okeānam no Tenerifes salas līdz Dominikānai, kuģim veicot 3700 jūdzes, ilga 39 dienas. Savukārt no Dominikānas līdz Floridai, pārvarot 1000 jūdzes, ceļojums ilga tikai 12 dienas. Kopumā kuģis “Feniķija” 6000 jūdzes no Tunisijas līdz Floridai, ASV, pieveica 5 mēnešu laikā.

Raksti.
Feniķieši atklāj jūrasceļu apkārt Āfrikai.
Vai senie feniķieši atklāja Ameriku? Filipa Bīla otrā ekspedīcija ar kuģi "Feniķija."