Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brockhaus, izdevniecība

Vācu izdevniecības uzņēmums, vairāku fundamentālu enciklopēdiju izdevējs.

Vēsture. Dibinājis F.A.Brokhauss 1805.gadā Amsterdamā.
Specializējās populārzinātniskās un uzziņu literatūras izdošanā. Sākot ar 1808.gadu izdeva "Konversācijas vārdnīcu," kas kļuva plaši pazīstama ar nosaukumu "Brokhauss" (XIX gs. - 14 izdevumu).
1811.gadā izdevniecība pārcēlās uz Altenburgu.
1817.gadā izdevniecība pārcēlās uz Leipcigu.
1890.-1907.gados firma Krievijā piedalījās Brokhausa un Jefrona "Enciklopēdiskās vārdnīcas" izdošanā. 
Pēc VDR nodibināšanas uzņēmums 1953.gadā nacionalizēts. Izdeva darbus par ģeogrāfiju un etnogrāfiju, kā arī uzziņu literatūru.
Uzņēmums darbojās arī Vīsbādenē (VFR), izdeva vairākas enciklopēdijas, no tām plašākā bija "Brokhausa enciklopēdija" (Brockhaus Enzyklopa:die, 1.-20., 1966.-1974.g., 4 papildsējumi 1976.g.).

Brokhausa un Jefrona "Enciklopēdiskā vārdnīca." Universāla enciklopēdija, plašākais pirmspadomju enciklopēdiskais izdevums Krievijā. iznāca 1890.-1907.gados Pēterpilī 86 sējumos (t.sk. 4 papildsējumos) F.A.Brokhausa un I.Jefrona a/s apgādā.
Galvenie redaktori: pirmajiem 8 sējumiem - I.Andrejevskis, pārējiem - K.Arseņjevs un F.Petruševskis. Izdevuma autoru vidū bija D.Mendeļejevs, A.beketovs, A.Vojeikovs, A.Kovaļevskis u.c. ievērojami tā laika krievu zinātnieki. Izdevumam nebija vienotu ideoloģisku principu, jo tā sagatavošanā piedalījās dažādu uzskatu pārstāvji. Lielākā vērtība ir bagātajam faktu materiālam, bibliogrāfiskajām uzziņām.
1911.gadā sāka izdot "Jauno enciklopēdisko vārdnīcu," kas bija domāta plašākam lasītāju lokam. Izdevums netika pabeigts - līdz 1916.gadam no plānotajiem 48 sējumiem iznāca 29.

Saites.
Enciklopēdijas.