Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bordžijas kodekss

Borgia.
No visas Vidusamerikas, kurā spāņu ierašanās laikā pastāvēja vairākas augsti attīstītas kultūras ar dažāda veida rakstību, ir saglabājušās tikai ap 20 grāmatas, no kurām neapstrīdami īsti ir vien pieci Bordžijas manuskriptu grupai piederīgie. 

Atrašanās vieta. Roma.

Raksturojums. Pats slavenākais un labāk saglabājies maiju kodekss.

Forma. Saliekas ermoņikas veidā. Sastāv no 39 lapām, kuru izmēri ir 27 x 26,5 cm. Lapas abpusēji aprakstītas. Izvērstā veidā tā garums ir 10 m.

Saturs. Tā kā maiju rakstība nav atšifrēta, tad nojausma par kodeksa saturu ir stipri aptuvena. Optimistiskākie pētnieki apgalvo, ka daudz maz iztulkota varot tikt uzskatīta viena trešdaļa rakstu darba.
30.lappaspusē, iespējams, detalizēti attēlota šūna (hipotēzi izvirzīja Helmūts Hammers, mākslinieks-grafiķis no Forhaimas Vācijā). Zīmējumā ir 20 dienu simboli, kuri sakrīt ar aminoskābju skaitu, kuras ņem dalību organisma izveidē. Aminoskābes sagrupētas 4 grupās, kuras varētu atbilst ūdeņradim, ogleklim, skābeklim un slāpeklim, t.i. elementiem, bez kuriem nav iespējama aminoskābju pastāvēšana. Labi izzīmēts ir šūnas apvalks ar membrānām un receptoriem. Savijušies elementi šūnas centrā varētu simbolizēt DNS.

Vecums. Zinātnieki to nav noteikuši.

Autors. Diezgan noteikti zināms vienīgi tas, ka rokraksts tapis Čolulā.  

Saites.
Maiju rakstu avoti.