Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bočika

Čibču indiāņu galvenais dievs. 

Muisku plūdu stāsts. Muisku leģenda stāsta, ka pie Takendamas ūdenskrituma dievs Bočika paglābis ļaudis no plūdiem, kad sākušies masīvi lieti. Viņš pašķīris kalnus un ļāvis ūdenim aiztecēt.

Dzīvesgājums. Bočika Kolumbijā ieradās ar savu skaisto sievu, burvi Čiu. No kurienes viņi ieradās, to čibči nevar pateikt. Taču viņi zina stāstīt, ka abi atjājuši ar kamieļiem. Toreiz debesīs neesot spīdējis mēnesis.
Bočika licis celt pilsētas, organizējis zemes pārvaldi, tātad atnesis kultūru un dibinājis valsti. Radīja saules kultu, izveidoja priesteru kārtu.
Bočika bija gudrs, garbārdains sirmgalvis, savukārt viņa sieva bijusi ļoti ļauna sieviete. Bočikas sieva, reiz esot izraisījusi plūdus. Viņa ar burvestību palīdzību esot panākusi, ka Funzas upe izlaužas no krastiem un tā appludinājusi gandrīz visu Bogotas ieleju. Šajos plūdos bojā gājuši daudz cilvēku. Bočika sodija savu sievu par šādu ļaunu darbu, uzmetot viņu debesīs. Tā radies mēness. Tad Bočika sagrāva klintis, kuras aizturēja ūdens straumi, un nosusināja Bogotas ieleju.
Radījis čibču valsti, viņš noslēpumainā kārtā pametis čibču zemi. Kopš tā laika čibči viņu pielūdza kā saules dievu.

Saites.
Čibču indiāņi.