Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bjūkenens, Džeimss (1857.-1861.g.)

ASV 15.prezidents, kurš šo amatu ieņēma no 1857.gada 4.marta līdz 1861.gada 3.martam, bija pirmais neprecētais ASV prezidents.

Dzīvesgājums.

Bjūkinens - "zilais." Kamēr Obama ir pirmais melnādainais ASV prezidents, bet uz pirmo prezidenti – sievieti, šķiet, būs jāgaida vēl ilgi, pirmais prezidents – „zilais,” iespējams, jau ir bijis. Bjūkenens tiek uzskatīts par homoseksuālu, turklāt pats ne reizi vien to netieši atklājis. Tā, piemēram, kādā 1844.gadā rakstītā vēstulē viņš savam par partneri uzskatītajam draugam un politiķim Viljamam Kingam atklāj, ka jūtas vientuļš: ”Esmu izmēģinājis laimi ar dažādiem džentlmeņiem, bet ne ar vienu man nekas nav sanācis.”

Lai gan bijis spējīgs diplomāts un ASV federālās vienotības atbalstītājs, viņš nespēja novērst Pilsoņu karu starp verdzības piekritējiem un pretiniekiem. Tā dēļ viņš, atstājot Balto namu, nākamajam prezidentam Ābramam Linkolnam nosūtījis zīmīti - ”Dārgais ser, ja ienākot Baltajā namā esat tik pat laimīgs kā es to pametot, tad jūs esat ļoti laimīgs cilvēks.”

Saites.
ASV prezidenti.

ASV vēsture.