Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bales kalnu dabas parks

Bales kalni (Bale mountains), tiek saukti arī par Urgoma (Urgoma mountains) un Mendebas (Mendebo) kalniem, atrodas Etiopijas DA, Bales (Bale) provincē, uz dienvidiem no Avašas upes (Avash river), orōmu apdzīvotā teritorijā. Tie pieder Bales-Arsi kalnu masīvam.

Kopumā Bales kalni sastāv no vismaz 6 vulkāniskas cilmes konusiem, kas visi ir augstāki par 4200 metriem, un plašiem lavas laukiem. Vulkāna konusi tikuši saplacināti no vairākkārtējiem apledojuma periodiem. Apledojuma periodi bijuši vismaz divi, pēdējais sācies nieka 2000 gadu atpakaļ.

Hidrogrāfija. Kalnos sākas 40 upes, no kurām lielākās ir Vejības upe (Weyib river), kas ir Džubas (Jubba river) pieteka. Kalnos atrodas otrā un trešā augstākā Etiopijas virsotnes: Tuludemta (Tullu Demtu) – 4377 m un drusku mazākā Bata (Mount Bata) – 4307 m.
Kalnos 2200 kvkm platībā ir nodibināts valsts dabas parks. Tajā ietilpstošais Sanetas plato (Sanetti plato) ir slavens ar vairākām endēmiskām dzīvnieku un augu sugām, no kurām visslavenākais ir Etiopijas vilks (Canis simensis). Literatūrā tiek atzīmēts, ka reģions ir vāji izpētīts un varētu būt iespējami vēl dažādi atklājumi. Par to mēs pārliecinājāmies paši uz savas ādas.

Brauciens. Uz Bales kalniem mēs devāmies no Šašamenes
Atgriezāmies Gobā (446 km uz dienvidiem no Adisabebas).

Ģeoloģija. Bales kalni veidojušies no izplūdušās lavas vēl pirms Lielā lūzuma ielejas parādīšanās laikā no 7-38 miljoni gadu atpakaļ. Vulkānisko izvirdumiežu starpā dominē trahīti (trachytes), bet ir arī riolīti (rhyolites), bazalts un tos pavadošie aglomerāti un tufs.
Liela ģeologu mīkla ir ģeoloģiskais iesvītrojums (striation), tātad – švīkas, grambas, vagas minerālos, Sanetas plato nogāzēs. The striation's direction reveal the movement directions in the fault plane. Līdzīgas pēdas atstāj ledāja pārvietošanās.

Saites.
Dabas parki.
Etiopija.