Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Babeltuapas sala

Lielākā no 343 Palavu arhipelāga salām - 396 km2.

Apraksts. Tūkstošiem gadu atpakaļ 5% no salas teritorijas tika pārvērsta par lauksaimniecības zemi uz terasēm. Kopējā platība – 153 kvadrātjūdzes. Projekta izmēri bija grandiozi, ar to ražām pietika lai pabarotu simtiem tūkstošu cilvēku, kas ir krietni vairāk nekā visu Palavu salu iedzīvotāji jebkurā no laikiem.
Pēc visām pazīmēm spriežot, vesela strādnieku armija pārvērta salas paugurus terasēs pēc vispārēja plāna. Visām terasēm bija vienāds augstums – 15 pēdas, platums 30–60 pēdas. Precīzi tika izvēlēts arī terašu slīpums – tās uzkrāja ūdeni, taču tieši tik daudz, lai stādījumi neapplūstu. Daži pauguri tika pilnīgi sagriezti terasēs tā, ka atgādināja pakāpjveida piramīdas.

Pētījumi. C14 metode uzrādīja, ka terases lauksaimniecībā tikušas izmantotas pirms 2000 gadiem un pamestas ap 1200.g., taču to izveidošanas laiks ir un paliek nezināms.

Akmens statujas salā. Lemūrijas pētnieks Čaildress atzīmē, ka dažas no tām līdzīgas Rapanujas salas moajiem. Pavisam uzietas 38 tādas statujas (ieskaitot arī tās, kas atrodas kaimiņu salā Kororā), gatavotas no andezīta. Akmens izcelsmes vieta nav zināma, jo andezīts salā nav sastopams. Statuju augstums nesasniedz 10 pēdas.
Vietējā mitoloģija apgalvo, ka statujas ir vīrieši un sievietes, kas pārvērtušies akmenī.
Vairums pētnieku uzskata, ka statujas nav vietējo salinieku, bet gan kādas citas kultūras radītas.

Akmens kolonnu rindas. Tādas salā ir vairākas. Vislielākajā ir 52 stāvakmeņi, kas uzstādīti uz pauguriem salas ziemeļu galā ar skatu uz jūru.

Nogrimušās drupas. Tās atrodas jūrā pie Olejas ciema. Vietējie nirēji izcēluši no dzelmes apstrādātus akmeņus un keramikas lauskas.

Mitoloģija. Salinieku nostāsti nesatur nekādas ziņas par nogrimušo objektu un stāvakmeņiem. Droši vien tādēļ, ka tie ir pārlieku seni.

Hipotēzes. Saskatāma līdzība ar grandiozo lauksaimniecības kompleksu Lusonas salā Filipīnās, kas no šī atšķiras tikai ar lielākiem izmēriem.

Saites.
Palava.