Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Botulisms

Botulismus, no latīņu val. vārda botulus - "desa."
Uztura toksikoinfekcija, kūta cilvēku un dzīvnieku infekcijas slimība.

Botulismu ierosina sporas veidojoša baktērija Clostridium botulinum, tai zināmi 6 seroloģiskie tipi, kas ārējā vidē ilgstoši saglabā dzīvotspēju. Inkubācijas periods no 2 stundām līdz 15 diennaktīm. Botulisma attīstībā galvenā nozīme ir klostrīdiju izstrādātam toksīnam (spēcīgākā bioloģiskā inde), kas rada traucējumus nervu impulsu pārvadē.

Cilvēks ar botulismu saslimst, lietojot uzturā inficētus produktus. Tādi visbiežāk var būt mājās gatavoti konservi. Raksturīgākās pazīmes: redzes traucējumi, nespēks, reibinis, sausa mute, runas un rīšanas traucējumi, muskuļu vājums. Smagākos gadījumos - elpošanas traucējumi. Ārstē ar antitoksisku serumu, antibiotikām.

Dzīvnieki ar botulismu inficējas, uzņemot bojātu, netīru vai nepareizi uzglabātu barību. Biežāk slimo zirgi, govis, aitas, kazas, putni, ūdeles, retāk - cūkas. Raksturīgi ir nervu darbības, kā arī košļāšanas un rīšanas traucējumi, kustību muskulatūras parēze un  paralīze. Ārstē ar antitoksisku serumu. profilakse: deratizācija, pareiza barības sagatavošana un uzglabāšana, ūdelēm - vakcinācija.

Saites.
Infekcijas slimības.