Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brilles

Optiska ierīce redzes uzlabošanai vai acu aizsargāšanai no ārējiem kairinātājiem.

Sastāv no 2 stikliem (lēcām) un ietvariem, kas nodrošina pareizu lēcu stāvokli attiecībā pret radzeni un atstatumu starp zīlīšu centriem. Lēcu lauztspēju (optisko stiprumu) mērī dioptrijās, ko noteic ar dioptrimetru.

Redzes uzlabošanai lieto koriģējošas brilles. To lēcas ir dažādas: sfēriskas, cilindriskas, teleskopiskas, prizmātiskas. Sfēriskās lēcas lauž gaismas starus visos virzienos vienādi: tās lieto, ja traucēta tikai refrakcija. Tālredzību koriģē ar gaismas starus sakopojošām lēcām, tuvredzību - argaismas starus izkliedējošām lēcām. Akomodācijas traucējumu vai presbiopijas (vecuma redzes) gadījumā lieto bifokālos stiklus, to augšējā daļa piemērota skatīšanai tālumā, apakšējā - tuvumā. Cilindriskās lēcas gaismas starus lauž dažādos virzienos dažādi, tāpēc tās lieto astigmātisma labošanai.  Teleskopiskās brilles sastāv no lēcu sistēmas, šādas brilles izmanto ļoti vājas redzes uzlabošanai. Ar prizmātiskajām lēcām koriģē nelielu šķielēšanu, dubultošanos, konverģences traucējumus.

Brilles var aizstāt ar kontaktlēcām, ko uzliek tieši uz acs ābola.

Acu aizsargāšanai no mehāniskām un ķīmiskām traumām, arī no pārāk stipriem vai pēc spektrālā sastāva nelabvēlīgiem gaismas stariem lieto aizsargbrilles. Tajās izmanto parastos vai biezos stiklus, stiepļu pinumu stiklu vietā neitrālus vai selektīvus gaismas filtrus. Ja redze pavājināta, aizsargbrilles kombinē ar attiecīgām lēcām.

Saites.
Acu slimības.
Optika un optiķi.