Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bačvēzi

Tagadējās Ugandas teritorijā senos laikos (pirms dažiem gadsimtiem) dzīvojusi tauta ar gaišu ādas krāsu, kas tagadējo ugandiešu folklorā tie palikuši kā teiku un leģendu varoņi. 

Bačvēzi Lielo afrikāņu ezeru rajonā radījuši Kitaras impēriju.

Ugandiešu vecajie stāsta, ka bačvēzi ieradušies no ziemeļiem un bijusī tehnoloģiski pārāki pār vietējiem iedzīvotājiem. Bačvēziem piemitušas mistiskas spējas - tie varējuši lidot, uzrāpties nepieejamās klntīs, spējuši dziedēt cilvēkus un uzzināt par notikumiem, kas notikuši ļoti tāļu, ar savdabīgas gaišredzības palīdzību.

Pēc bačvēziem palikušas celtnes (torņi, cietokšņu sienas, ūdensapgādes sistēmas), kuru dažu tādu drupas uzietas arheoloģiskos izrakumos. Tāpat uzieti ari savādi priekšmeti, kas hronoloģiski attiecas uz iespējamo bačvēzu dzīvošanas laiku. Atradumi pilnīgi nelīdzinās izstrādājumiem, kurus gatavo tagad Ugandā dzīvojošās tautas.

Vienu tādu atradumu izpētījis britu arheologs E.Veilends. Tas ir cilvēka galvas skulpturāls atveids - tās zods izbīdīts uz priekšu, deguns ir diezgan garšs, bet galvas virsā atrodas kas līdzīgs "spilventiņam," un padara frizūru līdzīgu tiesneša frizūrai. Izrādījās, ka galva bijusi skulptūras daļa, jo vēlāk tika uzieta pārājā statuja. Ne Veilends, ne arīdzan citi speciālisti nesaskatīja skulptūrā nekādas līdzības ar tipiskiem ugandiešu izstrādājumiem. Vēl vairāk - šim atradumam nav analogu nekur citur pasaulē.

Bačvēzi nav atstājuši nekādus rakstu avotus un izzuduši tikpat negaidīti, kā parādījās.

Aplūkojamie objekti.
Valumbes alas.
Mākslīgi caurumi kalnā Ugandā, kuru radīšanu piedēvē bačvēziem.

Saites.
Uganda.