Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Čektas petroglifi

Checta. Kečvu valodā vārds checta nozīmē „salauztie akmeņi” vai „ieplīsusī malka.”
Viena no nozīmīgākajām Peru klinšu mākslas vietām, kas atrodas Peru, Limas apkārtnē.

Atrašanās vieta. Peru, Kerenas (Querena) pakalnā, kas atrodas vietā, kur Alkaparosas (Alcaparrosa) kanjons saplūst ar Čilonas (Chillon) upes ielejas kreiso krastu, Santarozas de Kvivas (Santa Rosa de Quivas) apgabalā, Kantas (Canta) provincē, Limas departamentā. 3 stundu brauciena attālumā no galvaspilsētas.

Apraksts. Petroglifi (quilcas) Čektā klāj apmēram simt akmeņu, uz kuriem iegravēti ap 450 cilvēku, dzīvnieku, augu un debess ķermeņu, kā arī abstraktu, grūti identificējamu zīmju un simbolu attēlojumi. Daļu akmeņu klāj tikai viens vai divi petroglifi, bet daudzos to ir iekalti vairāki desmiti. Ar petroglifiem klātie akmeņi izkaisīti 8000 kvadrātmetrus lielā arheoloģiskā zonā Kerenas pakalnā. 

Atklāšana un izpēte. Čektas petroglifus 1925.gadā atklāja priesteris Pedro Vilars Kordova. Atzīmēdams dažu glifu pārsteidzošo līdzību ar cilvēkveidīgo kaķu dievību attēlojumiem Čavinas de Vantaras kultūrā, svētais tēvs pieņēma, ka gravējumus radījusi kāda arhaiska kultūra ap 1800.g.pmē. Par to, kādiem mērķiem kalpoja Čektas petroglifi, priesterim bija divas hipotēzes. Viņš uzskatīja, ka petroglifi izmantoti vai nu rituāliem nolūkiem, vai arī tie iezīmējuši cilšu zemes īpašumtiesības.
Kā kopā ar dažiem kolēģiem izpētījis arheologs Goritumi Eševarija, Čektas petroglifi hronoloģiski iedalāmi četros periodos:
      -  pirmo periodu (2500.-2000.g.pmē.) raksturo vienkāršas nelielas ar perkusijas (uzsitienu) metodi izveidotas bedrītes;
      -  otrajam periodam (2200.-1000.g.pmē.) jau raksturīgas abstraktas ģeometriskas formas, piemēram, apļi, apļi ar punktiem vidū, krusti, spirāles, taisnas un līkumainas līnijas. Šī perioda jeb stila petroglifu Čektā ir visvairāk;
      -  trešo periodu (1200.-600.g.pmē.) raksturo pa pusei naturālistiskas antropomorfas un zoomorfas figūras;
      -  ceturtajam periodam (800.-200.g.pmē.) tipiski čūsku (amarus) motīvi.

Hipotēzes. Izpētot klints bluķos pie Čektas iekaltus petroglifus, Peru Klinšu mākslas asociācijas prezidents, arheologs Goritumi Eševarija izvirzījis hipotēzi, ka tie, iespējams, satur liecības par 5000 gadu senas, senēģiptiešu un šumeru ideogrāfisko rakstu paraugiem attīstības pakāpē līdzīgas rakstības pastāvēšanu šajā Dienvidamerikas reģionā.

Diemžēl, neskatoties uz pēdējo gadu atklājumiem, Čektas klinšu mākslas darbi ir apdraudēti. Lai arī arheoloģiski nozīmīgais rajons ir iekļauts Nacionālā kultūras mantojuma vietu sarakstā, tajā jau ir uzbūvēts jauns ceļš līdz raktuvēm, kā arī lētu dzīvokļu mājas. Vandāļi neatgriezeniski ir sabojājuši dažus petroglifus. Par šo katastrofālo situāciju ir ziņots gan Kultūras ministrijai, gan Peruāņu kongresam, tomēr pagaidām gan varas iestādes par viņa ieteikumiem vietas saglabāšanā ir izrādījušas niecīgu interesi.

Raksti.
Čektas petroglifi - liecības par rakstības pirmsākumiem senajā Peru?

Saites.
Petroglifi.
Rakstība Dienvidamerikā.
Peru.