Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Čičankanabas ezers

Chichancanab.

Atrašanās vieta. Meksikā, Jukatānas pussalas ziemeļos.

Meksikas teritorijā esošā Čičankanabas ezera ģipša slāņos atrodamo fosilo ūdeni, un, balstoties uz mērījumiem, izstrādāja jaunu, sarežģītu maiju klasiskā perioda beigu posma hidroloģisko apstākļu modeli.

Lai noteiktu nokrišņu daudzuma un relatīvā mitruma līmeņa izmaiņas klasiskās maiju civilizācijas sabrukuma laikā, pētnieki izanalizēja atšķirīgus ūdens izotopus, kuri bija ieslēgti ģipša kristāliskajā struktūrā.

Rekonstruējot Čičankanabas ezera ūdens vēsturi laika periodā starp 900. un 1000.gadu, zinātnieki izmērīja divus skābekļa un divus ūdeņraža izotopus. Veidojoties ģipsim, ūdens molekulas tika iesprostotas tieši tā kristāliskajā struktūrā, un šis ūdens satur visus tos dažādos izotopus, kas ģipša veidošanās laikā bija senajā ezera ūdenī.

Sausuma laikā no ezeriem iztvaiko vairāk ūdens – vieglie izotopi iztvaiko ātrāk, un ūdens paliek “smagāks.” Tādējādi smago izotopu, piemēram, skābekļa-18 un ūdeņraža-2 (deiterijs), augstā proporcija varētu liecināt par sausuma apstākļiem. Kartējot atšķirīgos izotopus, kurus satur katrs Čičankanabas ezera ģipšakmens slānis, pētnieki izveidoja modeli, kas parāda, ka klasiskās maiju civilizācijas pastāvēšanas beigu periodā izmainījās nokrišņu daudzums un mitruma līmenis.

Balstoties uz šiem mērījumiem, pētījuma autori konstatēja, ka klasiskās maiju civilizācijas bojāejas laikā lietus daudzums samazinājās par 41–54%, bet sausuma pīķa laikā – pat par 70%. Savukārt relatīvais mitruma līmenis salīdzinājumā ar mūsdienām kritās par 2–5%.

Klimata izmaiņu loma klasiskās maiju civilizācijas norietā ir visai strīdīga tēma, it īpaši tāpēc, ka iepriekšējie pētījumi aprobežojās tikai ar tādām klimata rekonstrukcijām, kurās bija mitruma vai sausuma apstākļi, sacīja pētījuma pirmais autors, Kembridžas universitātes students Niks Evans. Mūsu pētījums parāda būtisku progresu, jo tas sniedz statistiski izmērītu nokrišņu daudzumu un mitruma līmeni maiju civilizācijas bojāejas laikā, viņš teica.

Saites.
Ezeri.
Jukatānas pussala.