Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Džavelīni, džavelīnu raķetes

Javelin - "šķēps" (angļu val.).
Amerikāņu prettanku raķete FGM-148, ko ražo uzņēmums Lockheed Martin Corp.

Raķete FGM-148 ir "trešās paaudzes" prettanku bruņojums, ko ASV armija izmanto konfliktos kopš 1996.gada.
Savu efektivitāti tā pierādījusi 2003.gadā Irākā, veiksmīgi iznīcinot tankus T-72 un Type 69. Viena kompānijas "Lockheed Martin Corp." ražotā raķete maksā aptuveni 40 000 dolāru (31 650 eiro).
Pārnēsājamā "Javelin" ir pazīstama kā "izšauj un aizmirsti" sistēma, kas nozīmē, ka pēc mēlītes nospiešanas raķete pati sasniedz mērķi un nav jāvada. Karavīri uzreiz pēc izšaušanas var pamest savu pozīciju. Raķetes apkalpē parasti ir divi karavīri – viens šauj, bet otrs palīdz pielādēt, identificē mērķus un draudošās briesmas. Vajadzības gadījumā raķeti var izšaut arī tikai viens karavīrs bez palīdzības. Karavīri to slavē par vienkāršo sagatavošanu šaušanai, pārnēsājamību, paštēmējošo sistēmu un mazo šāviena atsitienu.
Raķeti karavīrs var šaut no pleca, bez nepieciešamības uzstādīt balstus. Raķetes izšaušanai no palaišanas iekārtas tiek izmantota atsevišķa sistēma, bet galvenais dzinējs iedarbojas drošā attālumā no šāvējiem, tādā veidā pasargājot karavīrus no uguns, kā arī apgrūtinot ienaidnieka iespējas precīzi noteikt šāvēju pozīcijas.
Visbiežāk sūdzības, ko izteikuši karavīri, ir salīdzinoši lielais iekārtas svars - aptuveni 23 kilogrami, kas apgrūtina tā nešanu, mērojot garas distances ar kājām.


Džavelīnu raķetes savam primārajam mērķim – bruņotajam transportam un tankiem – pietuvojas no augšas, nevis tiešā tēmējumā, jo tanku augšpusē atrodas lūkas un bruņas parasti ir vājākas. Raķeti var pārslēgt arī tiešā tēmējuma režīmā, tad to var izmantot pret ēkām. Šajā režīmā Džavelīni spēj iznīcināt arī zemu lidojošus helikopterus.

Plašu pielietojumu džavelīni guvuši krievu-ukraiņu kara (2022.g.) laikā, kad amerikāņi ukraiņiem piegādāja vairāk nekā 5000 šo raķešu.

Saites.
Prettanku raķetes.