Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Džedkāre Brīnišķīgais (2414.-2375.g.pmē.)

Džedkara Isesi, Djedkare Izezi.
Isesi - "brīnišķīgs."

V dinastijas 8. vai 9. (priekšpēdējais) faraons no 2414. līdz 2375.g.pmē.

Radniecība. Sieva - Setibhora (Setibhor).

Dzīvesgājums. Džedkāres valdīšanas laiks iezīmēja jaunu periodu Ēģiptes Vecās valsts vēsturē. Pirmkārt, tas bija raksturīgs ar izmaiņām seno ēģiptiešu reliģijā. Džedkāre, kļūstot par valdnieku, vairs necēla templi Saules dievam Ra, kā to 80 gadu garumā bija darījuši viņa priekšteči, sekojot V dinastijas dibinātāja, faraona Userkafa iedibinātajai tradīcijai.
Atšķirībā no saviem priekštečiem, kuri godāja Ra, Džedkare deva priekšroku mirušo pasaules dievam, mirušo aizbildnim un tiesnesim, zemes dieva Geba un debesu dievietes Nutas dēlam Ozīrisam. Sākotnēji Ozīriss pielūgts Džedas pilsētā, Nīlas deltā, bet V dinastijas beigu posmā, acīmredzot jau Džedkāres valdīšanas laikā, par Ozīrisa kulta centru kļuva Abīda. Interesanti, ka vienīgā, zināmā Džedkāres statuja atrasta Ozīrisa templī, Abīdā.
Eģiptologi uzskata, ka Ozīrisa kulta izplatīšanas šajā laikā atspoguļo arī faraona varas vājināšanos. Piramīdu teksti, kas rakstiskā veidā liecina par Ozīrisa kultu, gan parādījās pēc Džedkāres – viņa pēcteča faraona Unasa piramīdā.
Pats nozīmīgākais – lai gan neviennozīmīgi vērtētais – faraona Džedkares veikums ir visaptveroša Ēģiptes valsts pārvaldes reforma, kas bija pirmā tāda, kopš ēģiptieši bija izveidojuši ierēdņu un priesteru titulu rangu sistēmu. Šī reforma palielināja provinču autonomiju, stiprināja augsto ierēdņu varu, vājinot centralizētas valsts varas autoritāti.
Tāpat Džedkāre reformēja apbedīšanas kultu.
Pētnieki, apspriežot atklājumu, izteikuši viedokli, ka Setibhora varētu būt palīdzējusi Džedkārem uzkāpt tronī vai pat pati valdījusi pēc tā nāves.

Aplūkojamie objekti.
Džedkāres piramīda. Sakāras dienvidos.
Setibhoras piramīdas komplekss. Sakāras dienvidos.

Atradumi. Vienīgā zināmā Džedkāres statuja atrasta Ozīrisa templī, Abīdā.

Raksti.
Atklātas augsta Senās Ēģiptes V dinastijas laika ierēdņa kapenes un noskaidrots faraona Džedkāres sievas vārds.

Saites.
Senās Ēģiptes faraoni (~3100.-30.g.pmē.).