Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Setibhoras piramīdu komplekss

Faraona Džedkāres Brīnišķīgā sievai Setibhorai veltīta piramīda ar pavadošām celtnēm.

Atrašanās vieta. Ēģipte, Sakāra.

Atklāšana un izpēte. Dr.Muhameda Megaheda vadītā ēģiptiešu arheologu komanda, sadarbojoties ar čehu un citu ārvalstu pētniekiem, izpētīja arī piramīdu kompleksu, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Džedkāres piramīdu kompleksa. Līdz pat 2019.gada pavasarim nebija skaidrs, kam tas bijis veltīts. Eģiptologi pieņēma, ka piramīda, iespējams, piederēja faraona Džedkāres sievai.
Tagad pētnieki ir noskaidrojuši piramīdas īpašnieces vārdu. Veicot izrakumus Sakāras dienvidos, arheologi atrada uzrakstu ar valdnieces Setibhoras (Setibhor) vārdu un tituliem, iekaltu uz sarkana granīta kolonnas, kas reiz slējās valdnieces bēru tempļa dienvidu portikā.

Atradumi.
Kolonnā iecirstais teksts aptuveni lasāms: “Tā, kura redz Horu un Setu, Hts (hetes) zižļa turētāja, slavētā un daudzinātā, valdnieka sieva, viņa mīļotā Setibhora.”

Setibhoras tituls “valdnieka sieva” norāda uz to, ka viņai bija ļoti liela politiskā ietekme. Vēl vairāk – Setibhoras piramīdas kompleksam piemīt visas iezīmes, kas raksturīgas vienīgi faraonu piramīdām. Kompleksu apņem siena un tas sastāv no pašas piramīdas, bēru tempļa ar ziedojumu zāli, noliktavas telpām, taisnstūra priekštelpas ar vienu kolonnu un kolonnu ierobežota pagalma, kā arī kulta piramīdas. Acīmredzot, Džedkāre vēlējies savai sievai parādīt lielu godu, uzceļot viņai faraona statusam atbilstošu apbedījumu kompleksu, ko raksturo, piemēram, tādi elementi kā palmas formas granīta kolonnas, kuras, cik līdz šim bija zināms, Vecās valsts laikā izmantoja tikai valdnieku bēru tempļiem. Pētnieki, apspriežot atklājumu, izteikuši viedokli, ka Setibhora varētu būt palīdzējusi Džedkārem uzkāpt tronī vai pat pati valdījusi pēc tā nāves.

Saites.
Ēģiptes piramīdas.
Sakāra.