Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Dievturība, dievturi

Senlatviešu  dabiskā reliģija.

Tās pamatā ir folkloras liecības par latviešu mitoloģiju. Dievturu skatījumā Dievs ir pasaules Tēvs, kas izpaužas trejādībā: Dievs – garīgais sākums, radītājs; Māra – visa materiālā sākums; Laima – pasaules kārtības un likteņa pārzinātāja. Cilvēku arī veido trejādība – dvēsele, ķermenis, velis.

Dievturību kā senlatviešu reliģisko sistēmu mēģinājis atjaunot Ernests Brastiņš. Viņš mēģinājis rast skaidrojumu senlatviešu mitoloģijai, un tie bieži vien bijuši kļūdaini. Piemēram, mēģinājumi piemeklēt dievībām savas zīmes nāk no kristietības, kurā krusts ir galvenais simbols. Tādejādi arī Brastiņš vadījās no pieņēmuma, ka katrai senlatviešu dievībai ir sava zīme, kas, protams, nav patiesība. Tagad tas viss aizgājis tik tālu, ka nav vērts šo alošanos apkarot.

Brastiņa ieviestie pamatprincipi apkopoti grāmatā "Dievturu Cerokslis" (1932.g.), arī sacerējumā "Latviešu dievturības atjaunojums" (1925.g.). Dievturības idejas rodamas arī dainu kopojumos: Latvju Dieva dziesmas (1928.g.), Latvju gadskārtu dziesmas (1929.g.), Latvju tikumu dziesmas (1930.g.).  

2020.gadā Latvijā bija 542 dievturi, Latvijas Dievturu sadraudzē ir 11 draudzes, dievturu garīgais personāls - 17 cilvēki. 2023.gadā Saeima nolēma, ka dievturi drīkstēs arī laulāt.

"Es teiktu, ka senā latviešu reliģija vairāk nav rekonstruējama. Tieši tā. Datu ir pārāk maz, tie ir koriģēti, pārprasti un nesaprotami. Var atrast upurēšanas vietas, atrast pēdas par to, kas tika upurēts, bet nevar atrast atbildi, kāpēc un kam par godu. Tā kā senā latviešu reliģija nav restaurējama, es visai skeptiski vērtēju mēģinājumus to atdzīvināt un dzīvot pēc senās reliģijas principiem." Dace Balode, LU Teoloģijas fakultātes dekāne.

Aplūkojamie objekti.
      Lokstenes dievturu svētnīca.
      Svētes svētnīca.

Raksti.
Indulis Ķeniņš. Mūsu sentēvu reliģiskie uzskati un mitoloģija, I daļa.
Indulis Ķeniņš. Mūsu sentēvu reliģiskie uzskati un mitoloģija,II daļa.
Valmieras muzejā notiks lekcija par dievturības idejām Latvijas brīvvalsts laika glezniecībā.
Nākusi klajā Agra Liepiņa grāmata par latviešu dieviem "Mūsu dievi."

Saites.
Reliģijas, reliģiozitāte.