Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Doņeckas apgabals

Apgabals Ukrainas austreņos, daļēji krievu okupēts.

Vēsture. Krievi mobilizēja 52 gadus veco Doņeckas novadpētnieku Anatoliju Žarovu (Анатолий Жаров), kas savulaik bija sameklējis Doņeckas dibinātāja Džona Jūza kapa vietu. A.Žarovs krita kaujās pret azoviešiem Mariopolē. Jāpiebilst, ka viņš bija vatņiks.

Aplūkojamie objekti.
Doņecka.
Pilsētu dibinājis Džons Jūzs.

Mariopole. 2014.gada 24.janvārī krievi ar Grad raķešmašīnām apšaudīja Mariupoles austreņu nomali - Vostočniju mikrorajonu, kā rezultātā gāja bojā 31 cilvēks. Krievu uguni koriģēja vietējais iedzīvotājs Valērijs Kirsanovs. Kirsanovs izvairījās no soda dēļ savulaik ieviestajiem "Savčenko labojumiem." Viņš gāja bojā Mariupolē 2022.gada 24.aprīlī, kad viņa paša "mīļie krievi" pa Mariupoli šāva ar artilēriju.
Krievu karaspēks uzbruka Mariupolei jau pirmajās kara dienās (sākās 2022.gada 24.februārī). Līdz ar marta sākumu pilsēta tika aplenkta. Mariopoli sīvi aizsargāja Ukrainas armija, policijas vienības un it īpaši "Azovas" bataljons, kas bija nocietinājies rūpnīcā "Azovstaļ." Pilsētas aizsardzība ilga 86 dienas - no 24.februāra līdz 20.maijam. Varonīgā aizstāvēšana neļāva krieviem pārdislocēt līdz 17 bataljonu taktiskajām grupām (ap 20 000 karavīru) citos frontes virzienos un novērsa uzbrukumu Zaporožjei.
Līdz krievu uzbrukumam Mariopolē dzīvoja 530 000 cilvēku. Tagad lēš, ka tur palikuši tikai kādi 80 000 ukraiņu, daudz atbraukuši kolonisti no Krievijas, jo okupācijas vara mērķtiecīgi maina pilsētas etnisko sastāvu.

Saites.
Ukraina.