Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Džakarta

Indonēzijas galvaspilsēta.

Javas kultūras galvaspilsēta ar daudziem vēsturiskiem tempļiem un pilīm. Īpaši izslavētas ir šeit tapušas sudrablietas un batika. Džakarta raksturojas ar lieliem satiksmes sastrēgumiem un sliktu gaisa kvalitāti.

Iedzīvotāji. Viena no megapilsētām, jo iedzīvotāju skaits tajā pārsniedz 10 miljonus. Tās administratīvajās robežās dzīvo ap 11 miljoniem cilvēku, bet kopā ar aglomerācijām iedzīvotāju skaits pārsniedz pat 30 miljonus. tādejādi tā ir viena no visblīvāk apdzīvotajām pilsētām pasaulē - 1 kvkm mīt vidēji 14 400 cilvēki. Apmēram puse iedzīvotāju ir iebraucēji.

Vēsture. Savulaik tā uzbūvēta ļoti purvainā vietā, kurai cauri plūst 13 upes.
Kopš 1945.gada vairākkārt aktualizējusies ideja par galvaspilsētas pārcelšanu.
2019.gada augusta beigās Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo paziņoja, ka valdība pieņēmusi lēmumu pārcelt galvaspilsētu uz citu vietu.

Džakartas applūšana. 2/5 pilsētas platības atrodas zem jūras līmeņa un tās pamata zeme iegrimst, tādēļ to no plūdiem aizsargā ar vairākus metrus augstu betona barjeru. Tās celtniecība turpinās vairākus gadus. Pēdējos 10 gados zeme te ir iegrimusi 2,5 m, ik gadu iegrimst vēl par 10-15 cm. Tādejādi prognozē, ka līdz 2050.gadam Javas jūra aprīs trešo daļu pilsētas. Visvairāk cietīs Džakartas ziemeļi.

Aplūkojamie objekti.
Parks. Pilsētas pievārtē ir 100 ha liels parks tūristiem, kurā aplūkot katras provinces tradicionālo dzīves veidu. 

Džakartas apkārtne.
Merapa vulkāns. 30 km no pilsētas atrodas 2968 m augstais Merapa vulkāns – viens no aktīvākajiem ne tikai Indonēzijā, bet arī visā pasaulē. Tas tiek rūpīgi uzmanīts, tādēļ 2006.gada izvirdumā nebija cilvēku upuru. Tad tika evakuēti vairāki tūkstoši. Pēc vulkāna nomierināšanās iedzīvotāji atgriežas.Ja vulkāns ir mierīgs, tad sausajā gadalaikā var noorganizēt saullēkta sagaidīšanu kalna galā. Kāpienam jāsākas ap vieniem naktī.  

Saites.
Indonēzija.