Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

DNS šķēres

Saukta arī par CRISPR-Cas9.
Ģenētiska tehnoloģija ar kuras palīdzību zinātnieki var mainīt augu, dzīvnieku un mikrobu gēnus ar ārkārtīgi lielu precizitāti.

Atklāšana. Pētot labi pazīstamo baktēriju Streptococcus pyogenes, franču zinātniece Šarpantjē atklāja iepriekš nezināmu molekulu tracrRNA, kas bija baktērijas mantotās senās imūnsstēmas sastāvdaļa un ļāva tai atšķelt daļu vīrusu DNS, tādejādi padarot tos nekaitīgus. Pēc sava pētījuma rezultātu publicēšanas 2011.gadā Šarpantjē sadarbībā ar amerikāņu zinātnieci Dženiferi Dudnu izveidoja baktēriju šķēres, tās vienkāršojot, lai atvieglotu to izmantošanu cita ģenētiskā materiāla rediģēšanai. Viņas pārprogrammēja šķēres tādejādi, lai ar tām varētu sašķelt ikvienu DNS molekulu noteiktā vietā, paverot zinātniekiem ceļu uz DNS koda pārrakstīšanu.
baktēriju šķēres dabiski spēj atšķirt DNS no vīrusiem, bet pētnieces pārprogrammēja tās tā, lai šķēres spētu izgriezt jebkuru DNS molekulu. Padarīto aprakstīja 2012.gadā publicētā darbā.
Abas zinātnieces par šo darbu saņēma 2020.gada Nobeļa prēmiju ķīmijā.

Ar jauno metodi principā iespējams pārrakstīt dzīvības kodu, piešķirot dzīviem organismiem īpašības, kādastiem nekad nav bijušas, var izņemt defektīvus gēnus.

Ar šo tehnoloģiju jau gūti ievērojami panākumi labības kultūru izturības palielināšanā pret sausumu un kaitēkļiem. Tā devusi iespēju izstrādāt inovatīvas pretvēža ārstēšanas metodes. Dod cerību ārstēt iedzimtās slimības.

Saites.
Gēnu inženierija.
Nobeļa prēmija.