Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Džeimsa Veba teleskops

The James Webb Space Telescope, JWST.
Nosaukts ASV Valsts aeronautikas un kosmosa izpētes pārvaldes (NASA) bijušā direktora Dž.E.Veba vārdā.

Milzīgs teleskops, lielākais jebkad kosmosā palaistais objekts, kas vēl nav nogādāts un uzstādīts kosmosā. Sāks darboties 2021.gadā. Tas izmantos savas uzlabotas infrasarkanās attēlveidošanas iespējas, lai iegūtu detalizētāku informāciju par šo citplanētu atmosfēru.

Vēsture. Darbs pie jaunā tipa Veba teleskopa sākās jau pirms orbītā bija nonācis Habla teleskops - 1989.gadā. Zinātnieki jau tad saprata, ka viņiem būs nepieciešams jaudīgāks instruments. Projektā sadarbojās ASV, Eiropas un kanādas kosmosa izpētes aģentūras, tas uz priekšu virzījās gausi.

Teleskopa konstruēšana sākās 2004.gadā, kopš tā laika vairāk kā 2 reizes palielinājās projekta izmaksas. Observatorijas palaišana kosmosā ik pa laikam atlikta kopš 2011.gada. 

Lielāko daļu pētījumu ar teleskopu iecerēts veikt infrasarkanās un ultravioletās gaismas diapazonā. Tas nozīmē, ka teleskopa instrumenti spēs izlauzties cauri milzīgajiem kosmisko putekļu un atlūzu mākoņiem, lai saskatītu to, kas nebija pa spēkam iepriekšējam - Habla teleskopam.

Apraksts. Tas ir 100 reizes spēcīgāks nekā Habla kosmiskā observatorija. Tā starta masa ir 6161 kilograms, bet paša spoguļa masa 705 kilogrami 25 kvadrātmetru platībā. Uzstādītā spoguļa diametrs ir 6,5 metri, kas dos iespēju detalizēti pētīt Visuma pirmsākumus un pirmo galaktiku veidošanos. Ir plānots, ka šis teleskops būs Habla kosmiskās observatorijas pēctecis.
Atšķirībā no Habla teleskopa, Džeimsa Veba teleskops neatrodas Zemes, bet gan Saules orbītā - 1,5 miljonu kilometru attālumā mūsu planētas, tā dēvētajā Lagranža otrajā punktā (4 reizes tālāk nekā Mēness). Tas nozīmē, ka teleskops riņķos ap Sauli, nevis ap Zemi, kā Habla teleskops. Šī orbīta ļaujot teleskopam palikt vienā līnijā ar Zemi, kas ļauj satelīta vairogam aizsargāt teleskopu no gaismas un karstuma, ko izstaro Saule, Zeme un Mēness.

Saites.
Tālskati, teleskopi.