Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Eseri (1901.-1923.g.)

Krieviski - Партия социалистов-революционеров, krievu saīsinājumā - эсеры.
Sociālisti revolucionāri - lielākā sīkburžuāziskā partija Krievijā laikā no 1901.-1922.gadam.

Vēsture. Partija izveidojās 1901.gadā, apvienojoties narodņiku pulciņiem. Dibinātāji M.Natansons, N.Rusanovs, V.Černovs u.c. 
Līdz 1917.gadam bija nelegāla partija, pārstāvēja pilsonību un lauku sīkburžuāzijas intereses. Eseru uzskatus veidoja eklektiski sajauktas narodņicisma un bernšteinisma idejas. Atšķiribā no lieliniekiem tie noliedza zemniecības un proletariāta šķiriskās atšķirības, zemniecības sīkburžuāzisko raksturu, neatzina arī proletariāta galveno lomu buržuāziski demokrātiskaja revolūcijā.
1905.gada decembrī pieņemtajā eseru programmā bija šādas prasības: demokrātiska republika, politiskās brīvības, zemes socializācija u.c. par galveno formu cīņā pret patvaldību tika pasludināts individuālais terors.
Lielinieki kritizēja eseru utopiskās sabiedrības pārveidošanas idejas, terora taktiku, svārstīšanos starp buržuāziju un proletariātu.
1906.gadā no partijas atdalījās labais spārns un izveidoja "tautas sociālistu" partiju. Kreisais spārns izveidoja sociālistu maksimālistu savienību.
I Pasaules kara laikā eseri bija sociālšovinisma pozīcijas.
Februāra revolūcijas laikā eseri sadarbojās ar buržuāziju, līderi A.Kerenskis, N.Avksentjevs, V.Černovs, S.Maslovs ietilpa Pagaidu valdībā.
1917.gada decembrī izveidojās kreiso eseru partija. Pēc Lielinieku apvērsuma oktobrī labējie eseri uzsāka atklātu cīņu pret padomju varu, noslēdza savienību ar kontrrevolucionāriem spēkiem - organizēja dumpjus, sazvērestības, terora aktus.
1921.-1922.gados zaudēja ietekmi masās, partija saira.
1923.gadā tās kongress nolēma partiju likvidēt.

Saites.
Krievijas impērija.