Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ēģiptes muzejs Kairā

Viens no vadošajiem Senās Ēģiptes vēstures un arheoloģijas muzejiem pasaulē ar lielāko faraonu laiku senlietu kolekciju, atrodas Kairā.

Muzeja vēsture. To nodibināja franču arheologs Ogests Mariets Bulakā. 1891.gadā to pārcēla uz Gīzu, bet 1902.gadā tam ierādīja pastāvīgu ēku Kairā, netālu no lielā Nīlas tilta. Ēku 1902.gadā uzcēlis franču arhitekts M.Durņons. Muzejs kļuva ne tikai par eksponātu krātuvi bet arī par kontrolstaciju. Tagad visi atradumi Ēģiptē kļuva par muzeja īpašumu. Tā franču zinātnieks darīja galu nekontrolētai senlietu izpārdošanai. Muzeja priekšā dārzā uzslieta statuja Ogestam Marietam, kur pārveda arī viņa pīšļus un apglabāja marmora sarkofāgā. Nākamie muzeja vadītāji – Grebo, de Morgāns, Lorē, Gastons Maspero.

Ekspozīcija. Te savāktas valsts senatnes liecības un izvietotas 100 zālēs. Šeit glabājas vairāk kā 100 000 eksponātu. Spicākās lietas:
      Narmera plāksnīte. Hierakonopole.
      Faraona Tutanhamona zelta sarkofāgs – 450 mārciņu svarā.
      Faraona Tutanhamona nāves maska.
      Mūmiju zāle. Īpaši interesantas ir kaķu mūmijas, kas ir plaši pārstāvētas.
      Merneptaha stēla. 
      Nefertites statujas galva.
      Kājas īkšķa protēze – senākā zināmā protēze pasaulē pēc bronzas kājas, kas gatavota ap 300.g.pmē. Gatavota laikā no 1069.-664.g.pmē. no audekla, līmes un ģipša maisījuma. Mančesteras universitātes zinātnieki pat noorganizējuši eksperimentu, ka brīvprātīgais bes īkšķa šo protēzi ir panēsājis, lai pārliecinātos par tās funkcionalitāti.
      Daļa/s no Palermas akmens.
      Muzejā ir sarkofāgs, kurā ir iezāģējums tikai 3 mm platumā!

Saites.
Senā Ēģipte (~3100.-30.g.pmē.).
Eģiptoloģija un eģiptologi.
Kaira.