Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Eksponometrija, eksponometrs

Exponere - "izstādīt," "parādīt" (latīņu val.).
Aptver fotogrāfijas jautājumus, kas saistīti ar optimālā eksponēšanas laika un diafragmas atvēruma lieluma noteikšanu, eksponējot kinofotomateriālus.

Eksponometrija palīdz nodrošināt augstu attēla kvalitāti. Tās pamatā ir pētījumi par sakarību starp objekta spozumu vai atstarotās gaismas intensitāti un ar optisku sistēmu iegūtā attēla apgaismojumu. Ekspono etrijā tiek izmantotas arī fotometrijas un sensitometrijas galvenās likumsakarības.

Eksponometrijas mērījumus praksē sauc par eksponometriem. 

Eksponometri. Fotografēšanas, filmēšanas vai arī fotokopēšanas palīgierīce optimālo eksponēšanas parametru (eksponēšanas laika un diafragmas atvēruma lieluma) noteikšanai. Visplašāk izplatīti ir fotoelektriskie eksponometri, ar kuriem noteic objekta atstarotās gaismas intensitāti, apgaismojumu vai spožumu; par gaismas uztvērējiem tajos izmanto fotoelementus vai fotorezistorus. Gaismas uztvērējiem pieslēgts indikators - elektromagnētiskais galvanometrs vai gaismas diode. Atkarībā no fotomateriāla jūtības ar eksponometru kalkulatoru noteic eksponēšanas parametrus. Fotoelektriskos eksponometrus iebūvē arī fotokamerās un kinokamerās. Ērti un precīzi eksponēšanas parametrus var noteikt ar eksponometru, kam gaismas uztvērējs aiz fotokameras vai kinokameras objektīva, piemēram, TTL sistēmas fotokamerām.
Optiskos eksponometrus lieto reti, ar tiem objekta spilgtumu noteic vizuāli, piemeram, ar optiskā ķīļa palīdzību.
dažreiz par eksopnometru sauc arī tabulu ar iespējamo uzņemšanas apstākļu uzskaitījumu, pēc kuras noteic eksponēšanas parametrus.

Saites.
Fotografēšana.