Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ekstrūzija, polimēru

Plastmasas vai gumijas maisījuma plasticēšanas un profilētu izstrādājumu izgatavošanas process.

Ekstrūzijas laikā ekstrūderā cietais materiāls (granulas, pulveris, lentes), nepārtraukti virzoties no iekraušanas vietas uz formējošo elementu, berzes un pievadītā siltuma dēļ pārvēršas homogēnā kausējumā; no tā caur noteiktas konfigurācijas atveri tiek formēts izstrādājums. Tā formas un izmēru precizitāti nodrošina dzesēšana, kalibrēšana, stiepšana. Ekstrūzijas režīmu - temperatūru, spiedienu, formēšanas ātrumu, nosaka izejvielu reoloģiskās īpašības un izstrādājuma veids.

Ekstrūzija ir nepārtraukts, augstražīgs process. To izmanto plēvju, lokšņu, cauruļu, profilētu un dobu (tūbiņas, pudeles) izstrādājumu izgatavošanai, papīra, auduma, metāla pārklāšanai, vadu un kabeļu izolēšanai, polimēru sajaukšanai un granulēšanai.

Ekstrūders. Tehnoloģiska iekārta, ko lieto polimērmateriālu ekstrūzijai. Pēc konstrukcijas izšķir gliemeža (viena, divu gliemežu), diska un virzuļa ekstrūderus. Pēc novietojuma ekstrūderus iedala  horizontālajos un vertikālajos. Biežāk lieto horizontālo viengliemeža ekstrūderu, kura galvenās sastāvdaļas ir rotējošs gliemezis, kas atrodas apsildāmā korpusā, formējošais elements, kontrolmēraparāti, regulējošā aparatūra un  dzinējs. 
Ar ekstrūderiem pārstrādā galvenokārt termoplastus, gumijas maisījumus, kā arī reaktoplastus. Ekstrūderu ražīgums sasniedz 3,5 t/st.

Saites.
Polimērija un polimēri.