Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fajas kalna apmetne

Jebel Faya.

Žurnālā Science pēdējā numurā publicēts raksts par jauniem atradumiem, kas liecina par „dienvidu ceļa" eksistēšanu.

Atklāšana un izpēte. Starptautiskā zinātnieku grupa, kurā bija pārstāvēti speciālisti no Lielbritānijas, AAE, ASV, Ukrainas un Vācijas, 2003.-2010. gadā pētīja Faijas kalna paleolīta apmetni Arābijas pussalas dienvidaustrumos pie Ormūzas jūras šauruma, kas savieno Persijas līci ar Indijas okeānu. Apmetnē atklāti vairāki slāņi, tai skaitā 3 vidējā paleolīta slāņi un zem tiem vēl viens - senākais, kas pagaidām vēl nav izpētīts. C slānis ir senākais no izpētītājiem, tā vecums ir no 127±16 līdz 95±13 tūkst. gadu. Šeit ir atrasti darbarīki, kas ir ļoti līdzīgi tā laika darba rīkiem Austrumāfrikā, bet atšķīrās no Izraēlā "Sūlas un kafzē alās atrastajiem rīkiem. Kaut kārtējo reizi nav atrasti kauli, pēc darba rīkiem var secināt, ka tos gatavoja Homo sapiens pārstāvji – citu Austrumāfrikā tajā laikā vairs nebija.
Apmetnes slāņu izpētes rezultātā varēja secināt, ka H.sapiens šajā reģionā parādījās pēdējā starpleduslaikmeta sākumā, apmēram pirms 130-125 tūkst. gadu. Agrāk cilvēki nevarētu šeit izdzīvot, jo ledāja tuvums darīja klimatu ļoti sausu. Pirms 130 tūkst. gadu klimats kļuva tik labvēlīgs, ka cilvēki jau varēja dzīvot, bet jūras līmenis vēl nebija pacelies, tāpēc cilvēki varēja šķērsot to teritoriju, kas mūsdienās ir zem ūdens.

Hipotēzes. Šie atradumi liecina par iespējamu " dienvidu ceļa"  eksistenci cilvēku migrācijā. Iespējams, dažas nelielas cilvēku grupas gājušās vēl tālāk un paspēja pa sauszemi aiziet uz austrumiem, šķērsojot tagadējo Ormūzas jūras šaurumu, jo tajā laikā nebija ne šī jūras šauruma, ne Persijas līča.  Tā cilvēku grupa, kas palika Fajas kalna apmetnē, kādu laiku dzīvoja izolācijā no pārējās pasaules (to var secināt pēc darbarīkiem, kas nemainījās, neattīstījās), bet apmēram pirms 40 tūkstošiem gadu šeit jau nebija iespējams dzīvot lielā sausuma dēļ, ko izraisīja pēdējais leduslaikmets.

Saites.
Homo sapiens.