Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Farnaks (63.-47.g.pmē.)

Bosporas valsts ķēniņš no 63. līdz 47.g.pmē.

Radniecība. Tēvs - Mitridāts VI Pontas (iepriekšējais ķēniņš).

Dzīvesgājums. Bosporas valsts ķēniņš no 63.-47.g.pmē.
Trešā (?) kara laikā ar romiešiem Farnaks stājās nodevīgā militārā savienībā ar romiešu karavadoni Pompeju pret savu tēvu, tādejādi nodibinot savu varu lielākajā Bospora valsts daļā (izņemot Fanagoriju).

Kāpšana tronī (63.g.pmē.). Viņa tēvs un ķēniņš Mitridāts VI Eipators pats atņēma sev dzīvību 63.g.pmē. Pēc tam romieši ieņēma Pontu, kuras rietumu daļa tika pievienota Romas republikas Bitīnijas provincei, bet rietumdaļa kļuva par Romas vasaļvalsti, ko atdeva valdīšanā Farnakam.
Laikā no 49.-48.g.pmē. izmantoja nesaskaņas Pompeja un Jūlija Cēzara (tolaik atradās Ēģiptē) starpā, un sagrāba Fanagoriju un devās karagājienā uz Mazāziju, lai nodibinātu savu varu arī tur. Viņš paspēja sagrābt Bitīniju un Amīsu, taču kaujā pie Zelas 47.g.pmē. 2.augustā tika Cēzara sakauts. Cēzars par to ziņoja Senātam: "Atnācu, ieraudzīju, uzvarēju." (Vene, vidi, vici)

Romieši atlaida Farnaku kopā ar nelielu vienību uz Bosporu, kur tai laikā varu bija sagrābis viņa atstātais vietvaldis Asandrs. Farnaks gāja bojā ap 47.g.pmē. no kaujā pret Asandru gūta ievainojuma.

Saites.
Bosporas valsts ķēniņi (480.g.pmē.-IV gs.70.gadi.