Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fosfors

Phosphorus (latīņu val.) no phōs ("gaisma" - grieķu val.) + phoros ("nesošs" - grieķu val.).

Ķīmisks elements, kas savu nosaukumu ieguvis no baltā fosfora spēja spīdēt tumsā.

Simbols - P.
Vietas numurs - 15.
Atomsvars - 30,9738.

Vēsture. Uzskata, ka to XVII gs. atklājis vācu alķīmiķis Hennigs Brands, mēģinot iegūt "filozofu akmeni."

Sastopamība. Sastopams dažādā veidā - baltais, sarkanais, violetais u.c. Fosforu satur kauli, dzīvnieku un augu audi, kā arī daži minerāli - apatīts, fosforīts.

Izmantošana. Brīvu fosforu lieto sērkociņu ražošanā, metalurģijā kā reducētāju un sakausējumu ražošanā.
Fosfora savienojumus lieto galvenokārt lauksaimniecībā kā mēslojumu (superfosfāts, tomasmilti, fosformilti), medicīnā un militārajām vajadzībām. 

Baltais fosfors. Pazīstams kā viena no bīstamākajjām ķimikālijām. Tā viegli uzliesmo nonākot saskarē ar gaisu un nav nodzēšama, ja vien netiek norobežota skābekļa padeve. Lai izvairītos no nelaimes gadījumiem, fosforu līdz šim uzglabāja zemā temperatūrā, noslēgtos, ar ūdeni pildītos traukos. Obligātie piesardzības pasākumi sadārdzināja ražošanas procesu, bet pati vielas transportēšana radīja potenciālus vides piesārņojuma draudus.
Sadegot fosfors rada biezu dūmu segu, tāpēc to bieži izmanto karadarbībā gan aizsegu veidošanai un mērķu iezīmēšanai, gan dažādu materiālu un pretinieka dzīvā spēka iznīcināšanai. Visbriesmīgākās sekas ir fosfora lietošanai pret cilvēkiem, jo īpaši pret civiliedzīvotājiem, ko savās militārajās kampaņās vēl mūsdienās atļaujas darīt ASV, Krievija, Izraēla, Šrilanka un dažas citas valstis. Baltā fosfora izraisītie apdegumi, pat saskaroties ar nelielām vielas devām, ir dziļi un sāpīgi, par ko pārliecinājušies arī vairāki Latvijas iedzīvotāji, kuriem nav paveicies, paceļot krievu militāristu atstāto "mantojumu" Kurzemes jūrmalā - "viltus dzintaru."
Līdztekus militārām vajadzībām baltais fosfors kā citu vielu izejmateriāls tiek plaši izmantots pārtikas rūpniecībā, pesticīdu, augsnes uzlabotāju, tērauda, bronzas, ūdens attīrīšanas līdzekļu un citu produktu ražošanā.

Raksti.
Ķīmiķi savalda baltā fosfora “dēmonu.”